Utrikes.

2020-06-01 09:50
USA:s president Donald Trump. Bild: Patrick Semansky/AP/TT
USA:s president Donald Trump.
Puffetikett
Dagens ETC

Trumps utspel: Antifascism ska terrorstämplas

Presidenten skriver på Twitter att antifa ska terrorstämplas. Det är inte en ny idé. Redan förra året kom han med förslaget, men konstitutionen gör det omöjligt att genomföra.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

USA kommer att klassificera antifa som en terrorgrupp. Det twittrade president Donald Trump på söndagen. Han anser att antifascister står för de kravaller som skakar flera amerikanska storstäder. Men experter på konstitutionen är eniga, det ligger inte i hans mandat att kunna terrorstämpla inhemska rörelser på samma sätt som utländska.

Trump har tidigare utlovat åtgärder. Senast förra sommaren, då republikanerna Bill Cassidy formulerade en resolution för att antifa – det vill säga antifascistiska aktivister som bekämpar högerextremister – ska klassificeras som inhemsk terrorism. Enligt de två senatorerna står antifa för systematiskt våld men tillåts fortsätta för att det ”liberala” etablissemanget anser att dessa ”hatiska, intoleranta radikaler” är att föredra framför nazister och fascister.

Godtycklig definition

Kritiken som kom då upprepas nu med riktning Trump. Till att börja med verkar han inte förstå att antifa är en decentraliserad rörelse, utan tydlig ledarstruktur. Dessutom är det direkt felaktigt att hävda att antifa skulle utgöra ett hot jämförbart med högerextremister.

– Högerextremister har i många år varit en av de största och mest konsekventa källorna till inhemska terrorhändelser i USA. De har mördat hundratals människor i detta land bara under de senaste tio åren. Hittills har det inte förekommit några kända antifarelaterade mord, kommenterar Anti-defamation league (ADL).

Det finns också en oro för hur godtyckligt Republikanerna verkar definiera antifa. Cassidy och Cruz gör ingen åtskillnad mellan ”antifa”, ”samröre med antifa” och ”vänsteraktivister”.