Utrikes.

2021-08-02 18:15
 • Rudy Giuliani har förlorat sin advokatslicens efter att ha blivit anklagad för grova lögner om valfusk. Bild: Chris Greenberg/AP/TT
  Rudy Giuliani har förlorat sin advokatslicens efter att ha blivit anklagad för grova lögner om valfusk.
 • Bild: Alan Diaz/AP/TT
 • Under en av många märkliga presskonferenser rann mörk hårfärg ner för den tidigare prisade advokatens ansikte Bild: Fox news
  Under en av många märkliga presskonferenser rann mörk hårfärg ner för den tidigare prisade advokatens ansikte
 • I Sasha Baren Cohens andra film lutar sig Giuliani tillbaka i en säng med handen i byxorna framför en ung kvinnlig journalist. Giuliani har senare påstått att han bara rättade till byxorna. Bild: Amazon
  I Sasha Baren Cohens andra film lutar sig Giuliani tillbaka i en säng med handen i byxorna framför en ung kvinnlig journalist. Giuliani har senare påstått att han bara rättade till byxorna.
Puffetikett
Dagens ETC

Så gick Rudy Giuliani från hyllad till hånad

Han var advokaten som åtalade maffiabossar och borgmästaren som blev ”årets person” i Time. Nu har Rudy Giulianis advokatlicens dragits tillbaka medan han utreds för lögner om förra årets valresultat och Donald Trump får se sig om efter någon annan som kan driva hans frågor i rätten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är november 2020. Det amerikanska valet har efter många om och men fått en segrare och nästa president heter Joe Biden. Donald Trumps personliga advokat Rudy Giuliani håller en rad märkliga presskonferenser – för ett par veckor sedan råkade han boka in en presskonferens utanför en trädgårdsbutik i stället för utanför ett hotell. Målet, då som nu, var att sprida konspirationsteorier om valfusk från Demo­kraternas sida. Men även idag är det någonting som inte går helt rätt. Giuliani är svettig och någonting, kanske mörk hårfärg, rinner längs ansiktet. Budskapet går inte riktigt fram heller, valfuskanklagelserna motbevisas och Donald Trump får lämna Vita Huset. Och Giuliani, som i början av årtusendet bjöds till Buckingham Palace för att ta emot ett hedersutnämnande från den brittiska drottningen, som har åtalat New Yorks fem maffiafamiljer och profilerat sig som mannen som städade upp på Manhattan, är på god väg att bli av med sin advokatlicens.

Började som demokrat

Rudolph William Louis Giuliani föddes i Brooklyn 1944. Han utbildade sig till jurist, och den politiska karriären påbörjade han som demokrat när han jobbade på Robert F Kennedys president­kampanj 1968. Det var först i slutet av 1980, en månad efter att Ronald Reagan valts till president, som han officiellt bytte sympatier. Bytet lönade sig snabbt – 1981 fick han en högt uppsatt plats i justitiedepartementet. Några år senare ska ­mamma Helen Giuliani ha sagt att hennes son ”bara blev republikan för att han fick en massa jobb av dem. Han är definitivt ingen konservativ republikan. Det tror han att han är, men han är inte det. Han har fortfarande väldigt mycket sympati för de fattiga.”

Åtal mot maffian

Giuliani stannade inte i regeringen länge utan blev chefsåklagare i södra New York, där han gjorde sig känd för att se till att misstänkta greps på offentliga sätt för att sedan inte alltid åtalas. Men det var också under denna period som Giuliani åtalade elva framstående personer inom stadens undre värld, inklusive bossarna för de så kallade fem familjerna, New Yorks maffia. Tre av bossarna fick hundraåriga fängelsestraff, en dömdes till 40 år i fängelse och den femte dog innan rättegångarna avslutats. Trots detta fick Giuliani kritik för sin tid som chefsåklagare, eftersom många menade att han använde rollen för att främja sina egna politiska ambitioner. 1989 sade han upp sig och ställde upp i borgmästarvalet, någonting som misslyckades. Men 1993 gjorde han ännu ett försök – och vann. Han blev därmed den första republikanska borgmästaren sedan 1965.

Tiden som borgmästare – mellan 1994 och 2001 – var även den kontroversiell. Nya förhållningsregler innebar att polisen gick hårt åt graffitimålare, tiggare, plankare och de som hade cannabis på sig – många skulle gripas för mindre brott för att visa att borgmästaren menade allvar. Enligt samma logik skulle sexklubbar och tiggare bort från Times Square och området skulle bli mer familjevänligt.

Prisades internationellt

Precis vid slutet av Giulianis sista mandatperiod som borgmästare inträffade sedan det som skulle göra Giuliani känd i hela världen – terrordåden den 11 september 2001. Giuliani prisades internationellt för sitt ledarskap och arbete efter attackerna, Oprah Winfrey kallade honom ”USA:s borg­mästare”, han blev till årets person i tidningen Time och drottning Elizabeth II utnämnde honom till riddare. Men den första januari 2002 var mandatet slut. Michael Bloomberg tog över och Giuliani sökte nya uppdrag.

Presidentkampanj

I några år lade han mycket tid på att stötta andra republikaners kampanjer och att tala väl om president George W Bush för att sedan, i november 2006, lansera sin egen presidentkampanj inför valet 2008. Som namnkunnig politiker låg han bra till och en stor del av 2007 ledde han i opinions­undersökningarna. Men mot slutet av året publicerades flera avslöjanden om tidigare kollegor och Giulianis juridikfirmas klienter som påverkade förtroendet. ­Efter det dalade Giulianis stöd och det blev till sist John McCain som ställde upp och förlorade mot Barack Obama. Rudy Giuliani gick tillbaka till sina gamla jobb på säkerhetsfirman Giuliani & partners och juridikfirman Bracewell & Giuliani. Han sade i intervjuer att han kanske skulle ställa upp i val igen, men när det började bli dags menade han att han hade för mycket annat att göra.

Visst förekom Giuliani i republikanska kretsar under åren efter 2008, men det var först 2016 – när han uttalade sitt stöd för Donald Trump inför president­valet – som han blev riktigt synlig igen. Giulianis stöd var så starkt och högljutt att många trodde att han skulle få en ministerpost om Trump vann, men i stället blev han utnämnd till särskild rådgivare i cybersäkerhet. Huru­vida han var kvalificerad för rollen ifrågasattes bland annat när han under veckorna efter utnämnandet fick uppsöka en Apple-butik när han efter att ha slagit in fel kod tio gånger blev utelåst från sin Iphone.

Trumps rådgivare och advokat

Han fortsatte som Trumps rådgivare och sedermera även som hans personliga advokat. I den rollen försvarade han den dåvarande presidenten mot anklagelser om rysk inblandning i valet. Giuliani var även central i kampanjen för att få Ukraina att undersöka oljebolaget Burisma, där Joe Bidens son Hunter Biden sitter i styrelsen. Rollen som nära rådgivare till Donald Trump ledde också till att han ofrivilligt fick en viktig roll i Sacha Baron Cohens andra film om tv-journalisten Borat Sagdijev. I filmen lutar sig Giuliani tillbaka i en säng med handen i byxorna framför en ung kvinnlig journalist innan Sacha Baron Cohens Borat ingriper med ropet ”släpp din charm, hon är 15 – för gammal för dig”. Giuliani har senare påstått att han bara rättade till byxorna.

Det var också Giuliani som fick i uppdrag att genom domstolssystemet utmana valresultatet 2020, men det gick som bekant inte vägen. Han talade även under kampanjmötet före upploppen vid Kapitolium i början av året, någonting han har fått skarp kritik för.

”Missledande uttalanden”

Det var till slut Giulianis intensiva kampanj mot valresultatet som fick advokatsamfundet i New York att dra tillbaka den tidigare borgmästarens advokatlicens i slutet av juni i år. Detta sedan en domstol funnit starka bevis för att Giuliani kommit med ”tydligt falska och missledande uttalanden till domstolar, lagstiftare och allmänheten” och att dessa uttalanden ”gjordes för att på olämpligt sätt stärka hans budskap att på grund av utbrett valfusk blev segern i presidentvalet 2020 stulen från hans klient”.

Officiellt kan Giuliani få tillbaka sin licens om en undersökning visar att han är oskyldig, men det är inte troligt när

motiveringen är så hårt formulerad, skriver ABC. Giuliani själv menar att någon vill tysta ­honom. Men innan undersökningsprocessen är klar får Trump vända sig till en annan advokat. Hur Giulianis framtid ser ut är oklart, men han är inte förhindrad att fortsätta sitt arbete som lobbyist eller som säkerhets­konsult. Så rubrikerna kring Rudy Giuliani kan med stor sannolikhet komma tillbaka.