Utrikes.

2021-10-22 11:15
Bild från den hårt skogsbrandsdrabbade ön Evia, Grekland. Bild: Petros Karadjias/AP/TT
Bild från den hårt skogsbrandsdrabbade ön Evia, Grekland.
Puffetikett
Dagens ETC

Rika länder ville ändra i klimatrapport ­

Ett stort antal dokument som läckts till BBC News visar hur flera regeringsledare och världsledande företag har försökt påverka avgörande slutsatser i IPCC:s vetenskapliga rapport om hur vi bäst tacklar klimatkrisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

De läckta dokumenten avslöjar att bland annat Saudiarabien, Japan och Australien hör till de nationer som vill bromsa FN:s och IPCC:s roll i att kräva ett snabbt skifte från beroendet av fossila bränslen. Dokumenten visar också hur världens rika och välmående nationer ifrågasätter kravet om att bidra med medel till fattigare länder, för att de ska kunna röra sig i en snabbare takt mot hållbara tekniker och energikällor.

Avslöjandet om ledande ­aktörer som försöker hålla tillbaka FN:s rekommendationer om ett resolut handlande för klimatet, kommer bara en dryg vecka innan världsledarna samlas till toppmötet COP26 i Glasgow för att komma överens om hur klimatkrisen bäst ska kunna bromsas in.

32 000 inlägg

BBC News ska ha tagit del av inte mindre än 32 000 inlägg från regeringsföreträdare, företagsledningar och andra intressenter, som sammanställts för att påverka de klimatforskare i IPCC, vars uppgift är att ta fram de starkaste förslagen på hur vi bäst tacklar klimatkrisen.   

Klimatforskaren Corinne le Quéré från Storbritannien, som varit delaktig i att ta fram tre ­tidigare klimatrapporter för IPCC, säger sig dock inte vara särskilt oroad för den vetenskapliga opartiskheten i den kommande slutprodukten. Hon försäkrar i BBC News att samtliga inlägg betraktas uteslutande utifrån sitt vetenskapliga värde, oavsett var de kommer ifrån.

– Det finns absolut ingen press på forskarna att acceptera de här inläggen. Om de inte är vetenskapliga, utan rena försök till lobbying, kommer de inte att integreras i IPCC:s rapport, säger Corinne le Quéré.