Utrikes.

2017-10-12 11:50
Kabul / Madelaine Seidlitz, Amnesty. Bild: Massoud Hossaini/AP/TT / Leif R Jansson/TT
Kabul / Madelaine Seidlitz, Amnesty.

Amnesty: ”Ingen bör återsändas till Afghanistan”

I en ny rapport konstaterar den internationella människorättsorganisationen Amnesty International att ingen bör återsändas till Afghanistan.

”Det är extremt sällan som vi gör sådana ställningstaganden”, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting- och migrationsfrågor på svenska Amnesty.

Säkerhetsläget i Afghanistan försämras kontinuerligt och i en ny rapport beskriver Amnesty International hur människor som återsänts till landet skadats i bombattacker eller dödats.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Rekordhöga dödstal

Enligt statistik från FN:s stödmission i landet, Unama, är antalet civila dödsoffer i landet rekordhögt – och Amnesty International understryker nu att ingen bör återsändas till Afghanistan.

– Jag vill verkligen poängtera att det är extremt sällan som vi gör en sådan bedömning. Jag kan inte minnas när det var senast, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting- och migrationsfrågor på Amnesty.

EU har tecknat ett samförståndsavtal som handlar om att Afghanistan nu åtar sig att ta emot personer som fått avslag på sin asylansökan, och sammanlagt har tusentals återsänts. Många av dem var ensamkommande barn eller unga vuxna när de först kom till Europa.

”Omöjlig bedömning”

Enligt Migrationsverkets senaste säkerhetsbedömning finns fortfarande vissa regioner som är mer säkra än andra, och myndigheten fortsätter därför att hänvisa till internflykt.

– Men det är i princip omöjligt för en handläggare att bedöma säkerhetsläget eftersom det förändras så snabbt. Med en ökad mängd internflyktingar kommer situationen dessutom att försämras, säger Madelaine Seidlitz.

Amnestys utredare reste till Afghanistan i maj 2017 och intervjuade kvinnor, män och barn som nyligen hade utvisats från europeiska länder.