På plats i Uganda.

2021-10-22 15:25
 • Miljöaktivister från Fridays4Future Uganda marscherar genom ett bostadsområde för att sprida budskap om hur viktig miljö- och klimatkampen är.  Bild: Sofi Lundin
  Miljöaktivister från Fridays4Future Uganda marscherar genom ett bostadsområde för att sprida budskap om hur viktig miljö- och klimatkampen är. 
 • Patience Nabukalu ägnar två helger i månaden åt att plocka skräp i områden längs Victoriasjön med vänner och andra medlemmar i Fridays4Future Uganda. Bild: Sofi Lundin
  Patience Nabukalu ägnar två helger i månaden åt att plocka skräp i områden längs Victoriasjön med vänner och andra medlemmar i Fridays4Future Uganda.
 • Ungdomar har samlats på Ggaba-stranden i Kampala i samband med en strandstädning. Att plocka skräp på stränderna är en av många aktiviteter för Fridays4Future Uganda, som i dag är en av Afrikas största ungdomsrörelser. Bild: Sofi Lundin
  Ungdomar har samlats på Ggaba-stranden i Kampala i samband med en strandstädning. Att plocka skräp på stränderna är en av många aktiviteter för Fridays4Future Uganda, som i dag är en av Afrikas största ungdomsrörelser.
 • 2,5 procent av Ugandas våtmarker försvinner varje år, enligt landets klimataktivister. Klimatförändringar, nedskräpning och etablering av bostadsområden på före detta våtmarker är faktorer som bidrar till att skapa stora översvämningar. Bild: Sofi Lundin
  2,5 procent av Ugandas våtmarker försvinner varje år, enligt landets klimataktivister. Klimatförändringar, nedskräpning och etablering av bostadsområden på före detta våtmarker är faktorer som bidrar till att skapa stora översvämningar. 
 • När hon fyllde 15 år planterade Leah Namugerwa, 17 år, 200 träd på sin födelsedag. Det blev början på projektet ”Födelsedagsträd” och i dag uppmuntrar hon alla att plantera träd på sin födelsedag. Under de senaste två åren har 17-åringen planterat över 5 Bild: Sofi Lundin
  När hon fyllde 15 år planterade Leah Namugerwa, 17 år, 200 träd på sin födelsedag. Det blev början på projektet ”Födelsedagsträd” och i dag uppmuntrar hon alla att plantera träd på sin födelsedag. Under de senaste två åren har 17-åringen planterat över 5
 • Shadrach Nirere, 26, var bara några år gammal då familjen lämnade sina liv som bönder på landsbygden och migrerade till storstaden. ”Jag har upplevt hur klimatförändringar gör livet kämpigt, både på landsbygden och i storstaden”, säger klimataktivisten. Bild: Sofi Lundin
  Shadrach Nirere, 26, var bara några år gammal då familjen lämnade sina liv som bönder på landsbygden och migrerade till storstaden. ”Jag har upplevt hur klimatförändringar gör livet kämpigt, både på landsbygden och i storstaden”, säger klimataktivisten.
 • Greta Thunberg när hon deltog på klimatkonferensen i Madrid 2019. Bild: Paul White/AP
  Greta Thunberg när hon deltog på klimatkonferensen i Madrid 2019.
Puffetikett
Dagens ETC

De följer i Gretas fotspår

Miljontals ungdomar världen över har inspirerats av svenska Greta Thunberg. I Uganda har Fridays4Future blivit en av Afrikas största ungdomsrörelser. Dagens ETC har träffat några av landets unga klimataktivister.

”Det är nu eller aldrig, vi måste kämpa för vår ­framtid”, säger 24-åriga Patience Nabukalu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Stövlarna sjunker ner i leran. Det­ har gått flera dagar sedan det ­regnade, men på många ställen ­når vattnet fortfarande upp till huströsklarna. Det är skräp överallt. Plastpåsar och annat avfall ligger utspritt vid vägkanten.

Vi befinner oss i ett bostadsområde ­i Wakiso-distriktet utanför Ugandas huvudstad Kampala. Här är husen belägna på ett stort våtmarksområde och bara ett stenkast bort finns en större avfallsplats. Där möter vi Patience Nabukalu, 24, som står mitt i sop­havet och fyller påsar med plastavfall.

– Vi människor straffar naturen med våra handlingar och de flesta inser inte vad vi ­förlorar. Det är nu eller aldrig, vi måste kämpa för vår framtid, säger hon

Minnen från barndomen

Tillsammans med de andra miljöaktivisterna jobbar Patience Nabukalu för att göra ungdomar miljömedvetna och engagerade i den globala kampen för klimatet. Att plocka skräp är en viktig uppgift för den växande miljö­organisationen Fridays4Future Uganda, som Patience är en del av. I dag har rörelsen 53 000 medlemmar över hela landet och är en av de största ungdomsrörelserna på den afrikanska kontinenten.

Under ett tak intill avfallsplatsen finns en hög med gummihandskar och sopsäckar. Här ligger också handskrivna demonstrations­plakat. ”Stop Wetland Degradation!”, ”­Climate Action Now!” och ”Face the Climate ­Emergency!” är några av budskapen som ska ut till befolkningen i närområdet denna eftermiddagen. Gatuprotester är en av många aktiviteter som klimataktivisterna använder för att skapa förändring.

Patience Nabukalu var tolv år gammal när stora översvämningar förstörde familj­ens inkomstkälla; mammans butik i ett av ­Kampalas våtmarksområden. Idag är det detta barndomsminne som inspirerar henne i ­kampen för att rädda stadens våtmarker.

Våtmarker är viktiga för att ­förhindra den globala upphettningen och dess ­effekter som torka och översvämningar. Hade ­området runt hennes mammas butik ­bevarats hade hennes arbetsplats ­förmodligen aldrig ­försvunnit.

– Varje år försvinner cirka 2,5 procent av våtmarkerna. Etablering av bostäder, ­industrier och nedskräpning i dessa ­områden kommer att få ödesdigra konsekvenser för framtiden. Vi måste nå ut till folket för att sprida kunskap och få dem att förstå hur mycket förödelse deras handlingar skapar, säger miljöaktivisten.

Lagar som inte fungerar

Patience Nabukalu avsätter två helger i månaden för att städa stränder och områden runt Victoriasjön. Med sig har hon vänner och andra miljöaktivister. En av dem är Sadrach Nirere, 26. Han är ­koordinator för ­landets Fridays4Future-rörelse och ­grundare av initiativet #EndPlastic­Pollution, som arbetar för att förbjuda farlig engångsplast. Tillsammans med andra unga miljö­aktivister driver Sadrach Nirere informationskampanjer, hjälper till med strandstädning och genomför skolbesök – allt för att få lokalbefolkningen att ta ett större ansvar för miljön. Rörelsen arbetar för att kräva implementering av gällande lagar och de uppmanar företag som producerar plast att ta ansvar för ­avfallet.

– Uganda har många lagar och användning av plastpåsar är förbjuden. Trots det är gator och stränder fulla av plastskräp. ­Lagarna genomförs inte eftersom kort­siktiga vinster går före miljön, säger Sadrach Nirere.

Sopor får nytt liv

Hans engagemang för miljön härrör från barndomen på landsbygden i Kibogadistriktet. Pappan var bonde, men ostabila väderförhållanden tvingade familjen att migrera till storstaden. Där mötte de nya utmaningar.

– I storstaden håller våtmarkerna på att försvinna, gator och stränder drunknar i skräp och luften är förorenad. Det var inte förrän jag började på universitetet 2017 som jag insåg att jag var tvungen att kämpa för klimatet, säger Sadrach Nirere.

Miljörörelsen han driver är ett samarbete med 150 volontärer och 5 000 skolelever. Ett av initiativen är att konstruera vattentankar till skolor och sjukhus som annars inte har tillgång till vatten. Tankarna är tillverkade med hjälp av tomma plastflaskor som ungdomar inne i städerna plockat upp från gatorna. Flaskorna transporteras sedan ut till småbyarna där de blir till vattentankar.

– Innan coronakrisen slog till hade vi ­färdigställt två vattentankar, men sedan dess har lockdown och brist på pengar gjort att projektet går trögt. Förhoppningsvis kan vi dra igång det igen snart och fortsätta engagera ungdomar i det, säger Sadrach Nirere.

”Födelsedagsträd” ska rädda skogarna

Idag är Kampala en av de mest förorenade städerna i Afrika. Uganda har en snabbt växande befolkning och allt fler människor lämnar landsbygden för att söka lycka i storstäderna. Våtmarker förvandlas till bostadsområden och skogar försvinner. Mellan 1990 och 2015 försvann 63 procent av Ugandas skogsområden, enligt en rapport från ­Ugandas ministerium för vatten och miljö.

En bit från flygplatsen i staden Entebbe finns ett stort skogsområde. På en öppen plats mellan träd och buskar sitter Leah Namugerwa, 17, på huk och planterar träd. När hon fyllde 15 år bestämde hon sig för inte spendera pengar på tårta och fest för att fira. Istället planterade hon 200 träd, som blev starten på projektet “Födelsedagsträd”. Hittills har 17-åringen planterat över 5 000 träd i Uganda.

– Jordskred och översvämningar tvingar tusentals människor på flykt varje år. Ugandas vackra skogar håller på att försvinna. Jag ställde frågor till min pappa om vad det är som händer, och det var så jag fick lära om klimatförändringar, säger Leah Namugerwa.

17-åringen, som också är en av ­ungdomarna bakom Fridays4Future Uganda, ­uppmuntrar alla att börja plantera träd på sin födelse­dag. Med en dröm om att rädda Ugandas skogar har hon satt det ambitiösa målet att plantera en miljard träd under de kommande tio åren.

– Vi är 45 miljoner människor i det här landet. Ett träd kostar bara 500 shilling (cirka en krona). Om jag får med mig folket är jag övertygad om att nå mitt mål, säger hon.

Från skolflicka till prisbelönt aktivist

Liksom miljontals unga människor runt om i världen inspirerades hon av Greta Thunberg. En fredag ​​i februari 2019 stod hon mitt i trafikruset i centrum av Kampala med en skylt: ”School Strike for Climate”.

– Folk tittade väldigt konstigt på mig och många kom fram och undrade vad i hela världen jag höll på med. Det gav mig chansen att berätta för folk om klimatförändringar och hur viktigt det är att göra något för att rädda miljön, säger Leah Namugerwa.

Den unga studenten, som för kort tid sedan var en okänd skolflicka i Uganda, är idag ett ansikte utåt för miljökampen i landet. I september 2019 vann hon och flera andra aktivister från rörelsen Fridays4Future ”Amnesty International Grand Human Rights Award”. Hon har deltagit på miljökonferenser i Spanien, Schweiz, Mellanöstern och många länder i Afrika. Nu är hon i full gång med förberedelserna inför FN:s klimatmöte i Glasgow, som drar igång i månadsskiftet.

Kräver omedelbara åtgärder

När Dagens ETC träffar henne arbetar hon bland annat med att samla ungdomars idéer, åsikter och förväntningar inför klimatmötet. Som teamledare för Fridays4Future hoppas hon också kunna resa till Skottland för att presentera rapporten de samman­ställer.

– Tusentals ungdomar jobbar ihärdigt med de här frågorna och de förväntar sig engagemang från sina ledare. Klimatkrisen är inget framtida problem, det händer nu! Vi kräver att våra ledare slutar sätta långsiktiga mål. Vi accepterar inte tomma löften den här gången!

Tillsammans med Patience Nabukalu, Sadrach Nirere och andra miljöaktivister har hon skapat kampanjer mot användning av engångsplast och för bevarandet av landets skogar.

Just nu är det Bugomaskogen i nord­västra Uganda som är fokus för landets klimatkamp. Bugomaskogen är Ugandas största kvarvarande område med naturlig tropisk skog, men den hotas av avskogning.

Under det senaste året har miljö­aktivister och det civila samhället fört en juridisk kamp i motvind för att stoppa planerna på att göra delar av skogen till sockerrörs­odlingar.

– Ibland känns kampen hopplös. Tio ­hektar av Bugoma-skogen är redan borta och jag får ont inombords när jag tänker på att allt kan försvinna, säger hon.

Digital miljökamp

Att vara miljöaktivist i Uganda är allt annat än enkelt. Patience Nabukalu, Leah ­Namugerwa och de andra aktivisterna har gripits av polisen flera gånger.

– Ordet ”strejk” förknippas med våld och politisk kamp. De tror att vi har ­politiska­ ­motiv och att vi är anhängare av ­oppositionen. När vi sitter häktade och polisen ber om pengar för frigivning är det viktigt att ha kontakter som kan hjälpa, säger Patience Nabukalu.

Sätter stopp för drömmarna

Coronakrisen med dess skolstängningar och myndighetsrestriktioner har gjort att miljö- och klimatkampen numera i huvudsak pågår online. Aktivisterna har idag tusentals följare på Twitter, där de har fredagsstrejkat och ­bedrivit kampanjarbete i över två års tid.

– Internet gör att vi når ut till miljoner av människor över hela världen, men det är svårt att nå ut till befolkningen i vårt hemland som inte har en smartphone. Som miljöaktivist är det viktigt att nå alla för att kunna skapa långsiktiga förändringar, säger Sadrach Nirere.

Leah Namugerwa har över 28 000 följare på Twitter. De flesta av dem kommer från Europa och USA.

– Det är svårt att få ugandier intresserade av saker som inte ger betalt. När jag berättar för människor att jag jobbar frivilligt är det många som inte tror mig, säger hon.

Men Leah Namugerwa brukar då påminna om att kampen handlar om deras framtid och själva förutsättningarna till acceptabla levnadsförhållanden.

– Vad är meningen med att ha drömmar och framtidsplaner när hela framtiden står på spel?

I våtmarksområdet i Wakiso-distriktet har aktivisterna nu plockat upp sina ­affischer som de bär när de marscherar genom ­bostadsområdet och ropar slagord för ­miljön. Den yngsta aktivisten denna dagen är Patience Nabukalus 13-åriga syster, Tracy.

– Jag hoppas att min syster blir inspirerad av mig. Det är vi unga som måste leva med klimatkrisens konsekvenser. Därför är det här vår kamp, säger Patience Nabukalu.

Fridays4future Uganda

En ungdomsledd klimatrörelse som startade 2019, strax efter att 15-åriga Greta Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet.

Organisationen startades av klimat­aktivisten Hilda Flavia Nakabuye och fick snart många följare.

De unga är engagerade i ett antal aktiviteter som strandstädning, gatuprotester och klimatdebatter. De besöker skolor och försöker nå ut till landets politiker för varaktig förändring.

Idag har organisationen 53 000 medlemmar över hela landet och har vuxit till en av Afrikas största ungdomsrörelser.

COP26

FN: s klimatkonferens 2021, även känd som COP26, är FN:s 26:e klimatkonferens. Den kommer att hållas i staden Glasgow, Skottland, mellan 31 oktober och 12 november.

COP26 är ett globalt FN-toppmöte som fokuserar på klimatkrisen och hur länderna planerar att hantera den.

COP står för ”Conference of the Parties”, och deltagarna är länder som undertecknat FN: s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) – ett avtal som ingicks 1994.

Den senaste konferensen, COP25, hölls i Madrid, Spanien, i november 2019 med Greta Thunberg som höll ett stort tal på evenemanget. Många problem lämnades olösta när mötet var över.

COP26 beskrivs som den viktigaste klimathändelsen sedan Parisavtalet 2015.