Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2020-05-24 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Vårt samhälle accepterar inte sexköp

Det är tack vare sexköpslagen som fallet ens kommit till allmänhetens kännedom. Hade den inte funnits hade vi aldrig fått veta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Något har hänt i Sverige. Reaktionerna på Paolo Robertos handlingar visar att vårt samhälle inte accepterar sexköp. Det gör mig stolt och glad att se att vi kommit så långt: Matvarukedjorna, tv-kanalerna, hotellkedjorna, gymkedjorna avslutar samarbetet med Roberto och visar att de inte vill förknippas med sexköp. Människor över hela landet skänker pengar till organisationer som arbetar med att hjälpa kvinnor i prostitution. 

Att en så beundrad kapitalist och författare åkte fast kunde lika gärna ha orsakat motsatsen: att människor tänkte "jaha, om HAN gör det, då är det väl ok?" Att förövaren lyfte upp brottet - vilket ofta händer när kändisar ertappats med droger. Istället händer nu motsatsen: brottet drar ner kändisen. Brottet är tyngre än kändisen; han klarar inte att lyfta det, och hans försök att skapa narrativ flyger inte. 

Och i onsdags kom det besked vi som arbetar med frågan väntat på i åratal: böter kommer att tas bort ur straffskalan. Från och med 2021 kan sexköp komma att alltid bestraffas med fängelse.

Det är helt rätt. För det är ju män som Roberto och andra sexköpare som gör att människohandel existerar. Utan efterfrågan, ingen trafficking. Det är genom att köpa sex som de kräver att någon tillhandahåller kvinnor, att någon för dem ut ur Östeuropa med löften eller ut ur Nigeria med hjälp av avancerad manipulation i form av voodoo, lockar övergivna och vilsna barn med hopp om att få ett värde, att en hel infrastruktur upprättas för att se till att Roberto får varan när han kräver den. Så att det kan finnas två klasser av kvinnor: de kvinnor han väljer som partners, som ofta kallas "starka kvinnor" - och de kvinnor som bara existerar för att tömma sig i. De första kvinnorna ska visas upp och paraderas över hela nätet för att ge bilden av mannen som en bra person - de andra är dolda. Prostitutionen är därför en så konstig sak, för att den är avstånd i närhet. Den mäktige och den maktlösa är så nära varann att den mäktige är inuti den maktlösas kropp. Ändå betyder närheten ingenting. 

Det är tack vare sexköpslagen som fallet ens kommit till allmänhetens kännedom. Hade den inte funnits hade vi aldrig fått veta. Vi hade heller inte fått veta om Göran Lindberg och alla de fruar och flickvänner vars män åkt fast för sexköp hade heller aldrig fått veta. Lagen har nämligen en avslöjande funktion: den drar upp till ytan det som förövarna vill dölja. Det finns en del krönikörer som muttrar om att "man inte ska döma andra" - möjligen på grund av rädsla för att själva bli upptäckta med något? Och just detta avslöjande gör att jag tycker det var ett mycket bra beslut av TV4 att intervjua Roberto. Att ställas mot väggen är en viktig påföljd. Dock tyckte jag att frågorna som ställdes inte var de bästa. Det jag skulle ha velat fråga är: "Hur hittade du dit? Vem hade du kontakt med? Vad sa du till kvinnan? Vad gjorde du med henne? Vad sa du när du kom? Vad är det du tänder på i situationer som dessa?" Generella frågor tillåter förövaren att skapa ett narrativ, detaljerade frågor tvingar honom att hålla sig till sanningen. 

Det borde därmed vara dags att avsluta debatten om sexköpslagens vara eller inte vara, som pågått allt för länge. Ännu 20 år efter lagens införande finns det yrvakna debattprogram som vill arrangera "för och emot lagen". Man undrar hur länge kvinnlig rösträtt debatterades - var det också en fråga om "för och emot" efter tjugo år?

Nej, nu är det dags att gå vidare. Norge, Island, Irland, Kanada och Frankrike har infört sexköpslagar och mycket tyder på att Spanien blir nästa land. Frankrike har dessutom tagit ett mycket bredare grepp på frågan, och infört en helhetlig abolitionistisk lag, som skrivit om nio kapitel i brottsbalken. Rätt till stöd för människor i prostitution skrevs in i lagen och läroplanen för sexualkunskap ändrades.

I Sverige har sexköp betraktats som ett mindre brott. Böterna har ofta inte varit större än vid snatteri av fralla eller felparkering. Även då män köpt sex av minderåriga kan de klara sig undan med villkorligt, som i fallet från Vallentuna för några månader sedan. Där hade en 40-årig lärare haft sex med en 15-årig flicka i utbyte mot sprit och cigaretter. Han visste hur gammal hon var och att hon hade stora problem i livet. Straffet? 20 000 i böter och villkorlig dom, då mannen "lever under ordnade förhållanden". Det här visar att våra domstolar inte alltid förstår sexualbrottens logik. De som begår sexualbrott lever ofta under ordnade förhållanden - det är andras liv de förstör. 

Det måste vara slut med det här nu.