Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2020-04-12 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Corona dödar myten om Sverige – men ingen märker det

Efter detta vill jag aldrig mer höra ett ord om hur vi har en stark stat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ja, jag säger då det: tur att Sverige har anammat en frivillig strategi mot coronaviruset! Annars hade nyliberalerna haft indignationsparty varje dag på sociala medier. Det hade hetat att vi var en sovjetdiktatur, att sossestaten bara väntat på en chans att inskränka allt roligt, att det var Typiskt Svenskt Att Förbjuda Frihet.

Nu blev det tvärtom. 

De länder som svenskar alltid tycker är "oansvariga" och där allt är lite hur som helst, har infört strikta förbud och höga böter för den som går en kvällspromenad utan hund. Medan vi låter folk leva som vanligt, sänker kraven så vårdpersonal får arbeta i kortärmat och utan mask och på många ställen kan barnen till och med få ansiktsmålning i påsk!

Nu tänker man att det här borde få oss att omvärdera en hel del. Kanske kunde ländernas strategi för att tackla coronaviruset ställa kulturella fördomar på huvudet? Kanske träder en ny bild av Sverige fram, en där marknadsliberalismen svept bort trygghet och beredskapslager och där inget, inte ens ett dödligt virus som hotar arbetares liv, får begränsa handeln? Sverige – där allt blivit hur som helst.

Till skillnad från länderna i Sydeuropa som faktiskt tar saker på allvar och har en fungerande stat.

Men nej!

Så klart ska även detta vändas till att Sverige är bäst.

Så nu heter det att vi har en frivillig strategi därför att vi "litar på staten", att medborgarna är extra lydiga och extra försiktiga till sin natur, och att vår kultur redan är så distanserad att vi inte har några problem med att hålla avstånd. Till skillnad från sydeuropéerna, som pussas och har sig och där tre generationer bor i samma etta och smittas runt! Klart de måste hållas hårt, vi klarar ju det här själva!


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Gunnar Jonsson på Dagens Nyheters ledarsida tycker sig veta att Spanien har drabbats så hårt för att "de är också sociala, livet levs till stor del på gator och torg". Han tillägger näsvist: "Det brukar sägas att spanjorer är dåliga organisatörer men lysande improvisatörer. Hittills har det inte räckt till." 

Bullshit.

För det första bor sydeuropéer inte alls tillsammans med sin mormor. De "intergenerational households" som finns består av ungdomar som bor kvar hemma till 30-årsåldern. Mormor och morfar bor i ett eget hem – möjligtvis har de en hemhjälp som kommer och städar och lagar mat, idag ofta från Rumänien eller Marocko. Kvinnor arbetar för det mesta även i Sydeuropa och har inte tid att vara gratis hemtjänst. Dilemmat är precis detsamma i alla länder: någon måste gå och ta hand om de äldre som inte klarar sig själva och de personerna, oavsett om det är en familjemedlem, en offentliganställd i hemtjänsten eller en privat anställd hemhjälp, riskerar därmed att smitta och smittas.

För det andra är vi i Sverige inte alls hygieniska, tvärtom. Våra gym är de enda i Europa där man inte måste ha med sig en egen handduk och placera mellan sin kropp och maskinen. Här sitter folk och svettas och flåsar rakt på maskinerna och torkar inte av dem efteråt. Våra simhallar är också de enda där man går barfota och utan badmössa, så att fotvårtor och hår sprider sig. Dessutom tycker många här att duscha är något man kan göra en-två gånger i veckan till skillnad från Sydeuropa där dagen i regel inleds och avslutas med dusch. Och ärligt talat ser jag inte alls folk hålla distansen i Stockholm, där 40-åringar trängs på uteserveringar och gamlingar envisas med att gå runt och hosta mitt i gallerior. Om man säger åt dem svarar de bara: "Jag satte i halsen!" 

Om vår strategi är rätt eller fel, det har jag ingen aning om, det får framtiden och vetenskapen utvisa. Det är ju skönt att slippa stänga in sig, och jag tror att de psykiska konsekvenserna blir färre av att låta människor träffas och ta frisk luft. Men efter detta vill jag aldrig mer höra ett ord om hur vi har en auktoritär stat.