Kultur & Nöje.

2020-06-01 19:00
Puffetikett
Dagens ETC

Spelbranschen gör storslam under corona

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Coronakrisens stora vinnare i spelvärlden

World of Warcraft

Att spelgiganten Activision Blizzard just lagt ett spektakulärt kvartal till handlingarna, kan de bland annat tacka gamla arbetshästen World of Warcraft för. För många spelare är det nämligen värdefullt att i turbulenta tider kunna återvända till onlinerollspelens grand old man, som erbjudit en trygg, välbekant famn ända sedan 2004.

Fifa 20

När fotbollsligor världen över ställs in, flockas fansen till Fifa istället – sportspelens kung. Enligt utgivaren Electronic Arts har den senaste delen, Fifa 20, nått 25 miljoner spelare – ett massivt uppsving jämfört med föregångaren Fifa 19:s relativt svala mottagande. Fifa 20 är även ett populärt spel i streaming-sammanhang – det vill säga att det finns virtuella matcher att titta på online, för den som hellre agerar publik än att snöra på sig Messis skor.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Call of Duty: Warzone

Död och elände fortsätter locka många spelare, även när man kanske kan tycka att det finns tillräckligt av den varan
i verkligheten. Krigsspelet Call of Duty: Warzone – där 150 kombatanter åt gången gör upp i en fiktiv rysk­ockuperad stad – har kommit upp i svindlande 60 miljoner registrerade spelare sedan premiären i mars.

Animal Crossing: New Horizons

Det är ingen slump att välgörenhetsorganisationen Safe In Our World rekommenderar Animal Crossing: New Horizons som ”den perfekta mentala tillflyktsorten” under corona-krisen. Istället för att kriga mot utomjordingar eller försöka överleva en zombie-apokalyps, påtar man i rabatten, går och fiskar, eller inreder sitt hem så mysigt som möjligt.

Counter-strike: Global Offensive

Medan Fifa 20 simulerar en ”riktig” sport, är first-person shooter-spelet Counter-strike en sport i sig. Det arrangeras enorma turneringar i spelet – inte bara online, utan även i fysiska arenor med storpublik. I år har dock tävlandet fått flytta till-
baka till internet istället. Counter-strike: Global Offensive har varit ett jättefenomen ända sedan det släpptes 2012 – men det är inte förrän under corona-krisen som det kommit upp i över en miljon spelare samtidigt.

Fortnite

Man kan betrakta Fortnite som en barnvänlig version av Call of Duty: Warzone. Upplägget är på många sätt snarlik, med enorma nagelbitare till bataljer av ”herren på täppan”-snitt. Fortnite är dock inte någon krigssimulator, utan påminner mer om en klatschig tecknad film till stilen. Under krisen i Italien var det många som tog sin tillflykt till just denna färgglada online-värld.

75

… procent ökade tv-spelandet i USA under andra veckan i mars, i takt med att allt fler ombads eller beordrades att hålla sig hemma. 

63

… procent ökade försäljningen av spelhårdvara (konsoler, handkontroller, tillbehör) i USA i mars. Försäljningen har inte varit så här hög sedan mars 2008. 

12

… tusen följde NBA-proffsen Mikal Bridges och Matisse Thybulle när de gjorde upp i basketspelet NBA 2K20,
i en streamad match på internet.

20,3

… miljoner spelare var samtidigt inloggade under tredje veckan i mars, vilket var rekord för den globala spelplattformen Steam.

100

… miljoner dagliga spelare är det spektakulära nya rekordet för kinesiska onlinespelet Honor of Kings, noterat mitt under brinnande corona-kris. Före krisen var toppnoteringen 65 miljoner.

13,4

…miljoner exemplar av Animal Crossing: New Horizons har Nintendo hunnit sälja på två månader. För det förra spelet tog det flera år att komma i närheten av den siffra