Göteborg.

2021-10-21 11:29
  • Bild: Carolina Falkholt
  • Bild: Hanna Strömbom
  • ”Jag undrar varför man ska bli chockerad över en fitta, det är bara en fitta i en målning och inget nytt eller så.” Bild: Claudia Fried
    ”Jag undrar varför man ska bli chockerad över en fitta, det är bara en fitta i en målning och inget nytt eller så.”
Puffetikett
Dagens ETC

Falkholts centrifugalfitta in i evigheten väcker reaktioner

Konstnären Carolina Falkholt väcker ofta starka känslor med sin offentliga konst. Nu har en nya stor muralmålning föreställande en vagina invid operan i Göteborg skapat debatt. ”God giving a fuck” är titeln, allmänhetens reaktioner har varit blandade men intensiva. Dagens ETC:s Hanna Strömbom fick tag på konstnären.

Vad säger du om uppmärksamheten?

– Det är väl bra att den hamnar på nåt annat än Lars Vilks och islamhat. Sen är det alltid bra om ett konstverk kan generera frågor gällande med kvinnorätt, som till exempel aborträtt. Vi behöver hjälpa och stödja andra länder som inte har det i dag 2021 exempelvis. Och kriget mot kvinnans kön som är alltid pågående. Det är samma stora frågor som dyker upp i tusen år.

En del har blivit chockerade. Vad tänker du om det?

– När jag stod och målade så var det många olika sorters chockartade skrattreaktioner och förvånade reaktioner. Jag undrar varför man ska bli chockerad över en fitta, det är bara en fitta i en målning och inget nytt eller så. Men den är stor och en portal in till evigheten och dom som blir chockade kanske känner att dom sugs in i den här öppningen, att det är en centrifugalfitta så om dom går närmare så kommer de att sugas in och aldrig komma ut igen, så dom kanske blir rädda. Jag vet inte.