Kultur & Nöje.

2021-10-22 10:09
  • Bild: Jessica Gow/TT
  • Einár tar emot pris på P3 Guld-galan 2020. Bild: Adam Ihse/TT
    Einár tar emot pris på P3 Guld-galan 2020.
Puffetikett
Dagens ETC

Einár gjorde raketkarriär – från stökig uppväxt till topplistorna

Bara 16 år gammal slog rapparen Einár igenom och blev på kort tid en av Sveriges allra populäraste artister. Nu är han död, skjuten utanför en port i Hammarby sjöstad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den 20 januari 2019 släppte rapparen Einár sin debutsingel ”Katten i trakten”. Tio dagar senare gick låten in på sjunde plats på Sverigetopplistan och två veckor därpå låg den överst på tronen.

Nils Grönberg, Einar var ett av hans mellannamn, var då blott 16 år ung.

När han mindre än tre år senare skjuts till döds i en port i Hammarby sjöstad är han en av Sveriges största artister. Tre av hans fyra album har legat etta på topplistan, det fjärde nådde ”bara” upp till andraplatsen.

Hans kännetecken blev hans snabba och tillbakalutade rapstil med texter om såväl kärlek som avsevärt tyngre teman som vapen, våld och droger.

Han vann både P3 Guld, ”årets låt” 2019 och Grammis för ”årets hiphop” och ”årets nykomling” 2020 och har långt över 120 miljoner spelningar på Spotify, där han 2019 var landets mest spelade artist och 2020 den tredje mest spelade.

Einár var soundtracket till mängder av svenska högstadieskolgårdar, men samtidigt omstridd i debatten kring den svenska gangsterrappen, för att hans texter ansågs förhärliga grov kriminalitet.

Han växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område som tidigare har klassats som utsatt av polisen. Hans föräldrar var Stockholmskrögaren Erik Grönberg och skådespelaren Lena Nilsson, känd från bland annat 80-talsfilmen ”P.S. Sista sommaren” och Guldbagge-belönad 2019 för sin roll som Simone i filmen ”Videomannen”.

Hans uppväxt har beskrivits som stökig. 2017 omhändertogs han enligt LVU och under delar av 2019 var han placerad på HVB-hem i Dalarna. Sedan 2018 var han dömd flera gånger för brott som misshandel, narkotikabrott och rån. 

Rapparen Moms från duon Mohammed Ali skriver så här om Einár på Twitter på fredagsmorgonen:


”Einar var en av mina ungdomar när jag jobbade som fritidsledare. Han var stökig och hade problem med polis, skolan, socialtjänsten blev LVU-placerad osv men var alltid trevlig och respektfull mot oss i personalen.”

Einár berättade själv öppet om sin stökiga bakgrund och bakgrunden till sina texter.

– Det är något som måste lyftas fram. Folk kanske blir rädda och tänker ”Vad är det där?” eller vissa tänker ”Det är bara rap”, men det finns också någon seriös grej med det. Kanske inte just att jag står med en glock och skjuter folk, men det finns andra 16-åringar som gör det här i vårt samhälle och där vi är och befinner oss, sa han i en tidig intervju med Aftonbladet 2019.

– Först och främst rappar jag om det jag ser och det är det som lockar min publik. Sen finns det en baktanke om att det kanske hörs och folk inser att det är ett problem och tar tag i det, fortsatte han i samma intervju.

I april 2020 blev Einár utsatt för en uppmärksammad kidnappning.
Einár själv ville inte medverka alls i utredningen kring brottet, men under den stora rättegången mot det så kallade Vårbynätverket i våras framkom att artistens mamma hade anmält kidnappningen några dygn efter händelsen.

I juli dömdes de populära rapartisterna Yasin och Haval för sin inblandning i kidnappningen. Yasin dömdes till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov, medan Haval dömdes för medhjälp till människorov och medhjälp till rån till fängelse i två och ett halvt år. 

Den senaste tiden levde han med skyddade personuppgifter på Skatteverket.
 

Enligt uppgifter till Sveriges Radio skulle Einár vittna mot Vårbynätverket nästa vecka, när bland annat kidnappningsdomen ska tas upp i Svea hovrätt.
Einar har tidigare vägrat vittna, och planerade därför att hämtas av polis för att avlägga vittnesmål. 
 

På natten mot fredagen den 22 oktober sköts Nils Kurt Erik Einar Grönberg till döds.

Han var nyss fyllda 19 år.