Kultur & Nöje.

2020-05-28 12:40
Puffetikett
Dagens ETC

De får spela rollerna när coronakrisen blir film

Modiga samhällsbärare, politiskt spel och den drabbade människan i närbild. Nyligen visade HBO-serien ”Chernobyl” att det går att göra både spännande och inkännande drama av en samtidshistorisk katastrof.

Kommer Sveriges hantering av coronakrisen bli film? Dagens ETC presenterar vilka skådespelare som borde få rollerna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Anders Tegnell – Stellan Skarsgård

Kalsongkungen Börje Salming har visserligen välförtjänt pekats ut som en look alike till Anders Tegnell, men när filmen om pandemin spelas in behövs givetvis en välrenommerad Hollywood-skådespelare i huvudrollen som den rufsige stadsepidemiologen.

Stellan Skarsgård får äran att dra på sig Charles-Ingvar Jönsson-glasögonen och vinkla ner mungiporna i den tegnellska signaturlooken. I Stellans manus står repliker som: ”Plana ut kurvan” och ”Stanna hemma när du är sjuk – det är grundbulten i allt det här”. Självklart framförda med entonigt knarrig stämma, laddad med orubblig pondus.

Anders Wallensten - Sverrir Gudnason

Med sin intensiva blick är Sverrir Gudnason en given kandidat till rollen som förste smittskyddsbae Anders Wallensten. 

Utmaning: Diskret överklassiga sch-ljud och att rodna vid frågor om coronasex. För Sverrir Gudnason som tidigare gestaltat både tennisspelaren Björn Borg och sympatisk fotomodell i komediserien ”Älska mig” borde det inte vara några problem.

Dramatisk tråd: Anders Wallensten övervinner sorgen efter det kraschade äktenskapet genom kampen för sitt land. Förberedelser: Daglig långdistanslöpning. De rentav sylvassa käkbenen ordnas medelst latexprotes.

Taha Alexandersson - Nina Zanjani

Som ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen har Taha Alexandersson spelat en viktig roll under våren. Hennes coola knutblus får axlas av Nina Zanjani, känd från roller i ”Se upp för dårarna” och ”Hamilton”. Liksom Taha Alexandersson har hon rötter i Iran, och en blick som kan utstråla både sylvass kompetens och lugn.

Önskescen: Tillbakablick till när Taha Alexandersson jobbade i Västafrika under ebolautbrottet i 2014 på träningsanläggningen för svensk insatspersonal. Gås. Hud.

Johan Giesecke – Rolf Lassgård

Ingen svensk storfilm utan en frustande Rolf Lassgård som tutar på i sänghalmen. Här får skådespelaren släppa älskogsscenerna och istället gestalta den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke. Utmaning: Leverera ”Corona-GW:s” mysdryga utlåtanden med dräpande lågintensiv precision. Regi: Ta av och på sina glasögon femtioelva gånger. I varje scen.

Journalisterna – Felix Sandman, bröderna Rongedal, David Dencik

I Netflix-serien ”Störst av allt” visade sångaren Felix Sandman upp både skådespelartalanger och att han klär i trendigt framkammad lugg. Perfekt för rollen som Dagens ETC:s reporter Sam Linderoth som ofta ställer Folkhälsomyndigheten mot väggen med skarpa frågor.

I rollen som ”presskonferens-tysken” ses David Dencik, som även spelade Michail Gorbatjov i ”Chernobyl”.

De 22 kritiska forskarna på DN Debatt spelas av bröderna Rongedal som klonats på digital väg.

Stefan Löfven – Christer Sjögren

Skämskudde eller kioskvältare? I filmens enda musikalscen får Christer Sjögren sjunga ut hela sitt register i ett tonsatt tv-tal till nationen. (Ett krav från artisten som troligtvis klubbas redan tidigt i kontraktprocessen.)

Refräng: ”Den stunden är nu. Den dagen är här. Den uppgiften gäller alla.”

Sjukvårdens hjältar – Alicia Vikander, Shima Niavarani och Lena Endre

Inget pandemidrama utan krisens verkliga hjältar: Samhällsbärarna. I huvudrollen som IVA-sjuksköterska paxar vi Oscarsvinnaren Alicia Vikander vars känsliga ansikte kan göra tårkanalerna till fontäner på nolltid.

Shima Niavarani gestaltar hennes varma kollega som sprider skratt i de svåraste stunder – men efter hand själv blir svårt sjuk i corona.

Lena Endre spelar sjukhusets överläkare som måste verkställa svåra prioriteringar samtidigt som relationen med personalen nöts under tuffa tolvtimmarspass bakom visir.

Spoiler: I en känslomättad slutscen talar Alicia Vikander inför kollegorna om vikten av höjda löner och rimliga arbetsvillkor i vården, medan en tilltufsad svensk flagga vajar i vinden på parkeringen. I hennes ögon: Sorg och hopp.

Övriga roller:

Agnes Wold, professor i professor i klinisk bakteriologi – Ann Petrén

Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten – Claes Eriksson från Galenskaparna

Ulf Kristersson, moderatledare – Jonas Karlsson

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi – Alexandra Dahlström

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister – Özz Nujen

Lena Hallengren, socialminister – Hanna Dorsin från Grotesco