Kultur & Nöje.

2021-06-14 16:08
Bild: Patrick Degerman
Puffetikett
Dagens ETC

Äntligen Kultursommar!

Det har öppnats en liten glipa ljus efter över ett år av pandemimörker. Scenkonsten är tillbaka – och konsten! Flera föreställningar och utställningar som förra sommaren ställdes in helt eller som fick begränsa sin publik får nu en ny chans.

Allt måste bokas i förväg. Publikplatserna är få, efterfrågan förmodligen hög efter en lång tids fasta från den sortens kultur som sker i rummet, med sin publik närvarande i ett här och nu. Helt svindlande att det får ske igen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Avesta Art

Bild: Sara Mac Key

På vackra Verket i Avesta visas varje sommar samtidskonst. I enorma rum från tiden då byggnaderna var hjärtat i järnbruket med masugnar, krossverk och rostungar, hittar man anslående konst skapade för platsen, insprängda i de ruffa och storslagna industrilokalerna. Denna sommar heter utställningen ”Re: Avesta Art”. Vilket syftar lika mycket på att vi, publiken, nu får
komma tillbaka, som att en del av den konst som visades förra sommaren återvänder. Framför allt det magiska byggandet av en hel värld med kollektivverket ”Aquanauts” - ett poetiskt och lekfullt utforskande av en hittills okänd, forntida människotyp ”Homo aquatis” – med konstnärer och fotografer som Pompe Hedengren, Sara Mac Key, Olof Hedengren och Karolina Stockhaus.

Alma Löv

Ingen sommar är för mig helt komplett utan ett besök på konstscenens eget Pettson och Findus-land, konstcentret Alma Löv i  Östra Ämtervik i Värmland. Här har holländske Marc Broos med familj och vänner byggt upp en vindlade, oförutsägbar, sagolik och knasig värld av konst som sträcker över flera våningsplan i den stora ladan och vidare ut i en rad paviljonger som byggts på fälten mellan den och bostadshuset. Många av de hetaste namnen i konstvärlden visar varje sommar sina verk här, men alla blir också en del av den underbara lustiga huset-stämning som kan få vilken skeptiker som helst att börja älska samtidskonst.

I år heter utställningen ”As times goes by” med bland andra Andreas Bennin, Carin Ellberg, Hertha Hanson och Nazanin Raissi. Öppnar 19 juni.

Moderna Museet

Bild: Nichola Perscheid

Moderna Museet i Stockholm fokuserar i sommar på svenskt fotografi och svensk konst från förra sekelskiftet i utställningen ”I Lady Barclays salong” som öppnar den 19 juni.

Vadstenaakademien

Den nyskriva operan ”Zebran” handlar om två unga homosexuella män som båda tvingats på flykt från sina hemländer på grund av sin sexuella läggning. Kompositören Tebogo Monnakgotla och libretto­författaren Kerstin Perski är båda barn till flyktingar och plöjer ned de erfarenheterna i denna helaftons­opera om att leva i skuggan av flykt och exil – en skugga som tar sig in mellan de två älskande, Edward och John. Premiär den 23 juli.

Västanå Körkarlen

Berättarladan i Rottneros utanför Selma Lagerlöfs Sunne har varje sommar i decennier skapat storslagen, färgsprakande berättarteater, med mycket dans, fotstamp och akro­batik mot en fond av folkmusik. Riktigt underbart ibland, inte minst när de tar sig an legenden själv, Selma Lagerlöf. Förra sommaren blev det inget men nu tar man åter upp spökhistorien ”Körkarlen”, regi Leif Stinnerbom. Premiär på midsommardagen.

Väster­bottenteatern 

I sommar sätter teatern åter upp sin version av ”Romeo och Julia”, i bearbetning och regi av Bobo Lundén. Nypremiär 16 juni.

Wanås konst

I Wanås slott i norra Skåne byggs varje år den otroliga skulptur­parken på med nya verk, den känns redan outtömligt rik.

Teater Sörmland

Sommarteatern på Nynäs slott spelar i år en dramatisering av Virginia Woolfs roman ”Orlando”. Premiär 30 juni.