Krönika. Renzo Aneröd.

2014-02-16 14:47
Zlatan Ibrahimovic firar sitt mål för Paris Saint Germain mot Bordeaux i franska League One.  Bild: TT
Zlatan Ibrahimovic firar sitt mål för Paris Saint Germain mot Bordeaux i franska League One.

Zlatan visar att man kan gå hur långt som helst

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag ska skriva om bollspelaren Zlatan. Men först en varning: Mitt intresse för idrott är mycket stort (framför allt extrem-/kraftsporter) och jag tränar varje dag, men intresset för fotboll är obefintligt. Jag har aldrig sett en match och läser ingenting om fotboll.

Så varför ska jag då skriva om en för mig okänd bollspelare?

Jo, för att namnet Zlatan då och då dyker upp bland bekanta, inte bara i fotbollssammanhang, utan som en symbol för något. 

De bekanta som hyllar Zlatan har dessutom skilda åsikter om annat (vänster, höger, religiösa, ateister eller politiskt ointresserade, alla gillar de Zlatan) vilket gör honom än mer intressant. 

Vad är Zlatan då en symbol för?

Jag läser runt lite och ser att han är född i arbetarklassen, är individualistisk, inte verkar bry sig om jantelag, är gränsöverskridande, är en av de bästa bollspelarna i världen, nyrik, uppväxt med filmer av Van Damme, Steven Seagal och Chuck Norris. Han verkar stolt över sin bakgrund och stöttar andra i förorten men han verkar inte låst av sin bakgrund utan går sin egen väg. 

Jag anar en röd tråd, och börjar själv så smått förstå det Zlatan symboliserar (jag själv är från arbetarklass, uppväxt med Van Damme- och Seagalfilmer, lojal med min bakgrund men inte låst av den, följer inga mallar eller normer andra sätter upp och så vidare).  Jag funderar vidare över vilka gemensamma nämnare jag finner bland de bekanta som hyllar Zlatan.  

Människor i olika åldrar, en del med immigrantbakgrund, andra utan, en del bor i lägenheter, andra i stora villor, en del har inga pengar, andra har massa pengar, en del är arbetslösa, andra är egna företagare, en del är hiphoppare och andra hårdrockare. Men nästan alla är, eller vill bli, klassresenärer. Eller om man vill: Working class heroes – efter John Lennons hyllnings-/kamplåt till klassresenärer. 

Symbolen Zlatan verkar alltså representera en dröm om att man kan gå hur långt som helst oavsett bakgrund om man bara ger sig fan på det. Samma dröm som ofta skildras i filmer med Van Damme, Seagal, Stallone och så vidare. Den ensamma – oftast arbetarklass – människan utan någonting annat än sin passion når med ren viljekraft sina mål trots motgångar och hinder på vägen. 

Stallones filmer om Rocky symboliserar kanske mer än något annat denna dröm och det är många – även jag – som blivit hjälpta och peppade av Rockyfilmerna. 

Zlatan verkar vara Sveriges Rocky eller Arnold Schwarzenegger – framför allt om ryktena om en Hollywoodkarriär för Zlatan stämmer – eller Mohammed Ali eller John Lennon. Vem man väljer att jämföra honom med verkar bero på ens egna referenser och värderingar. 

Min slutsats blir med andra ord:

Zlatan symboliserar att allt är möjligt. 

Att det inte finns några gränser.

Det är därför han är älskad. Och hatad. 

Renzo Aneröd är författare och dokumentärfilmare med fokus på att skildra klassamhället.

Tipsa om artikeln via e-post

VECKANS BÄSTA
Enver Ramirez film ”Stämplade” och Oskar -Söderlunds tv-serie ”Ettor och Nollor”. Det är alltid kul när vänner fullföljer sina drömmar. 

VECKANS SÄMSTA
Att en tidigare kollega för tidigt dog i cancer. Må du ha det skönt och lyckligt i ditt nästa liv Josef.

Renzo Aneröd
Renzo Aneröd 

Författare och dokumentärfilmare med fokus på att skildra klassamhället.