Krönika. Ulrika Lindahl.

2019-09-10 16:47
Puffetikett
Dagens ETC

Viktig jämställdhet i den nya kommissionen

När Ursula von der Leyen godkändes med knapp marginal av Europaparlamentet i somras blev hon den första kvinnliga kommissionsordföranden någonsin. Det är en viktig markering i ett Europa där konservativa och kvinnofientliga krafter har stärkt sina positioner i flera länder.

Och jämställdheten har varit viktig för Ursula von der Leyen i utformandet av den nya kommissionen. "Sedan 1958 har vi haft 183 kommissionärer. Bara 35 har varit kvinnor. Det är mindre än 20 procent. Vi representerar halva befolkningen. Vi vill ha vår rättvisa andel". Så sa hon i parlamentet efter att hon själv nominerats.

När den nya kommissionen nu har presenterats så har hon nått sitt mål. 13 av de föreslagna kommissionärerna är kvinnor, 14 är män.

Flera av de tunga posterna har också gått till kvinnor. Som vice ordförande-posten med ansvar för digitalisering och konkurrens som förslås gå till danska Margrethe Vestager och vice ordförande-posten med ansvar för värderingar och öppenhet som går till tjeckiska Věra Jourová. Även ansvaret för demokrati, den inre marknaden och försvar och migration går till kvinnor från i tur och ordning Kroatien, Frankrike och Sverige.

Ursula von der Leyen visar också prov på en vilja att modernisera EU och kommissionen genom att prioritera klimatet och digitaliseringen. Frans Timmermans från Nederländerna blir vice ordförande med ansvar för klimatpolitiken och för att genomföra en så kallad European Green Deal. 

Den typiske kommissionären är dock fortfarande en politiker runt 60 år med tidigare ministererfarenhet. Där har inte mycket ändrats sedan Junkers kommission. Medelåldern har faktiskt till och med stigit något, från 53,4 till 55,9 år. 

Och tyvärr finns det några saker som grusar bilden av en modern och framtidsinriktad kommission. Den mest oroande är den portfölj som kallas "skydd av den europeiska livsstilen" och som går till greken Margaritis Scinas som också blir Ylva Johanssons chef i migrationsfrågor. Många har reagerat på namnet på portföljen.

Brittiska Greens parlamentsledamot Molly Scott Cato säger till tidningen The Independent. "Det ser ut som att den här portföljen ska användas till att slå tillbaka mot fascister, bara genom att ta över deras splittrande retorik kring starka gränser".

Holländska liberalen Sophie in't Veld säger till samma tidning: "Själva poängen med den europeiska livsstilen är individens frihet att själv välja sin livsstil. Vi behöver ingen kommissionär för det, tack så mycket".

Svenska parlamentarikern för Vänsterpartiet Malin Bjlrk twittrar: "Extremhögerspråk används nu för de allra högsta posterna i EU-kommissionen...vilken skam".


EU står fortfarande inför den stora utmaningen att hålla fast vid öppenhet och mänskliga rättigheter och att bekämpa de mörka högerkrafter som försöker ta över. Den kampen är på långa vägar inte vunnen än. Men om parlamentet godkänner den förslagna kommissionen den 21 oktober kan vi alla fall glädja oss åt att den är jämställd när det handlar om antalet kvinnor och män. Det är ett första steg.

Ulrika Lindahl
Ulrika Lindahl 

Bor i Örebro. Ledarskribent på Dagens ETC.