Krönika. Johan Ehrenberg.

2014-01-03 01:00

Tack för att vi är vanliga

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det här är min sista krönika i ETC:s veckotidningar. Från och med den 16 januari skriver jag ledare i Dagens ETC, vår dagstidning, och en hel del ekonomi och klimatartiklar bir det också. Om du följer vår helgtidning ETC kommer du också fortsätta kunna ta del av en del berättelser.

Men det är ingen bra idé att duplicera en dagstidningsledare till våra lokala tidningar. Tvärtom tror jag vi ska göra allt för att de tidningarna ska bli ännu mer ingripande där du bor.

I politiken, i nyhetsflödet, i nöjesberättelserna.

Lokala tidningar har en unik möjlighet att berätta om hur det som sägs och diskuteras ”inrikes” faktiskt påverkar mig där jag själv bor.

Olika förutsättningar

Genom våra ETC-tidningar vet vi ju hur oerhört olika ekonomi, politik och motstånd ser ut. ETC Bergslagen skriver i en vardag präglad av hög arbetslöshet men med ett fritt och starkt fritids- och sportliv. ETC Stockholm skriver i en vardag där tonläget är mycket högre, där små urspårningar på en järnväg kostar miljoner människors arbetstimmar. Och där motstånd alltför ofta handlar om att ”makten” borde göra något. ETC Malmö har en unik möjlighet att beskriva ett Sverige som säras alltmer. Mellan rika och fattiga men också där reaktionära krafter försöker ställa grupp mot grupp med en allt hårdare propaganda. ETC Göteborg verkar i Sveriges kanske mest amerikanska stad. Infrastrukturen är skapad för en tid vi redan lämnat bakom oss, staden styrs en tät grupp av politiker, media och företag som alltför länge gått åt samma håll. ETC Örebro, vår första stadstidning, är redan djupt förankrad i rörelser och kommer fortsätta nyhetsbevaka det den stora monopoltidningen inte vill diskutera.

Och visst borde det finnas en liknande lokal berättelse i Norrlands stora städer eller för den delen i Värmland eller Östergötland. Visst finns det utrymme för många fler röda lokala stadstidningar.

Men en sak i taget.

Att vi på ETC nu fått möjligheten att starta en daglig tidning beror på att vi innan dess startat så många lokala. Med stöd från dig och tusentals som velat ha en annan berättelse.

Viktigt med ögon över hela landet

Utan ett förlag med ögon på många ställen – inte bara Stockholms mediecirkus – skulle vi inte kunna skapa Dagens ETC. Därför har vi också redaktör i varje stad. Några för lokaltidningarna. Några för den nationella dagstidningen.

Det ska bli mycket, mycket intressant att se hur den nationella berättelsen i dagstidningen ser ut jämfört med de stora blåa tidningarna, nu när vi får in röster från olika delar av landet.

Men det ska också bli roligt att se hur en dagstidning kan följa upp lokala avslöjanden och lyfta dem vidare.

Ja, vi har en spännande tid framför oss.

Tågturnén fortsätter

Jag har rest runt och hållit föredrag i många år nu. Känner mig ofta som en gammaldags handelsresande med rullvagn och dator och en nedpackad tandborste på väg någonstans runt landet. Självklart har jag träffat läsare, både en och fem gånger i de städer vi gör tidning. Men också i andra. (Sämst är jag på att prata i Norrland, det beror på att jag inte flyger av politiska skäl och då blir resorna för långa. Men gör man en turné kan det gå bra.)

Jag kommer fortsätta stå på regniga stationer runtom i Sverige med rullväskan med böcker och vänta på tåg. Men inte för att det är sådär jättekul att åka tåg, utan för att de här resorna faktiskt lär mig mer om frågor, stolthet och oro runt landet än allt jag läser. Vi bor i ett land där människor är mycket mer radikala än sina företrädare.

Men det märkligaste med alla dessa korta möten och diskussioner är att så många – det sker i varje stad – diskuterar sig själva som något annorlunda än ”normalt folk”. Vi tror gärna att ”de flesta” är mindre aktiva, mindre kritiska, mindre stödjande, mindre solidariska… än vi själva Så är det ju inte. Du är alltid ett bra exempel på en alldeles vanlig medelsvensson. Så fort man tror att andra är annorlunda börjar man göra sig lite mer maktlös. För det är just för att väldigt många faktiskt var och en vill ”något annat” som detta annat kan bli en ny riktning.

Vart ska vi gå?

Vår största svaghet är tron att vi är svaga.

Det är därför vi blir så glada och växer när vi märker att vi är många och att saker går att förändra. När många slutar prata och börjar göra.

Det är valår som du vet. En fantastisk möjlighet att diskutera vad vi egentligen vill med samhället. Men det blir bara bra om vi vägrar stanna inom det politiken påstås handla om och istället diskuterar det som våra liv handlar om. Vart ska vi gå? Hur ska det se ut om tio år, här där du bor? Och jag hoppas du använder dagstidningen för att diskutera det. Till slut: tack för de här åren. Det har varit ett privilegium att få skriva krönikor för dig.

På återläsande.

Bäst & sämst

▲ Att jag nu äntligen får tid att bygga det där hobbithustaket av solceller jag planerat. (Ha! säger redaktionen i bakgrunden.)

▼ Att jag ännu inte hittat lösningen på hur vi ska kunna starta röda fonder för en grönare värld som tar pensionskapitalet ur bankernas våld.

Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg