Krönika. Stefan Sundström.

2014-03-30 07:45

Makten vill inte att vi gör vår egen el

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Förra gången jag skrev här handlade det mycket om hur förvånad jag egentligen är.

Över den här gamla solkiga nationalismen. Hör på radion där man kallat in historiker som försöker förklara konflikten i Ukraina: Låt oss älta kejsardömet Österrike Ungern igen!

Låt oss dra upp gränserna för Stor-Polen en gång till! Låt oss tjata om allt annat än den växande fattigdomen, slakten på välfärden och hur miljoner människor i Europa kastas ut i arbetslöshet. Och jag tänker att nu var det 2014. En gång till.

Det är så mycket jag inte förstår mej på. Det envisa motståndet mot solenergi. Jag hör dom mest märkliga argument. Nere på Ica frågar en man som sett mina solpaneler:

– Jaha, när har dom där betalat sej då?

Det har jag ingen aning om, men jag drar till med att dom betalat sej på tio år. Lögn antagligen, men för att inte framstå som den flummare jag innerst inne är så drar jag till med siffran 10.

– Jaha, det låter ju bra säjer han. Men så värst snygga är dom inte.

I kommunen där jag bor finns en inofficiell paroll: Om en räddningsaktion av världen inte är snygg så är det inte min räddningsaktion. Esteter, minsann. Kanske är det därför man ska gräva ner Förbifart Stockholm i en tunnel när den passerar här, på Lovön. Degosarna i Tensta och Rinkeby får stå ut med att ha motorvägen utanför fönstren. Tjo vilken miljövänlig kommun Ekerö är, Stockholms gröna lunga. Sveriges största infrastrukturprojekt i dessa dagar är en ringled för bilar. Nu var det 2014 och klimathotet gjorde sej mer och mer påmint.

Men låt oss prata om hur olönsamt och fult det är med solenergi!

Varför är det så här? Är folk helt jävla dumma i huvet? Att nationalismen tappade mark efter 1945 tror jag har framförallt 2 orsaker. Dels att fascismen lidit ett väldigt definitivt och förödande nederlag, och det låg i segrarmakternas intresse att avslöja alla detaljer om dess förtryck. Det blev äntligen en offentlig sanning att folk i uniform kan vara svin, och att det inte alltid är rätt att lyda överheten. Dels att arbetarklassens barn hade börjat gå på universitet. När världen öppnade sej för universitetsbarnens ögon så drog dom sina slutsatser. Därav ”ungdomsupproret”. Som egentligen handlade om att barn kom hem till sina föräldrar och sa; Ni är lurade. Det finns ingen sån där lagbunden motsättning mellan generationer, att barn alltid gör tvärtom mot sina föräldrar, det är när stora paradigmskiften inträffar som unga människor snabbare fattar vad det är frågan om.

Läser man historia blir det så uppenbart: Kungars och presidenters tal om nation och folk har bara varit bullshit som dom inte ens själva trott på. Dom mäktiga har alltid vart mer lojala mot andra mäktiga än mot sina undersåtar. Våra kungar har gift sej med polacker och tyskar, till och med importerat kungar från Pyrenéernas sluttningar. Krig har utkämpats till dom mäktigas glädje och dom maktlösas sorg. Man har byggt större och större imperier, förr kallades dom stater och länder, men i takt med att demokratin gjort större och större inbrytningar i statliga angelägenheter, har makten dragit sej undan från staten och privatiserats. Man har till och med börjat privatisera det statliga våldsmonopolet, militära aktioner utförs av företag som Blackwater. Värnplikten har blivit ute för att folk i gemen helt enkelt är för upplysta och välutbildade för att lyda order.

Och folk kan rösta på presidenter och statsministrar hur mycket dom vill. Makten har försvunnit från Obama och Reinfeldt, till anonyma herrar på bankkontoren. När man går till SJ och klagar över förslumningen av järnvägen så kan dom bara rycka på axlarna. Det är inte dom som bestämmer. När man går till regeringen och undrar varför Vattenfall bryter brunkol i Tyskland och släpar benen låååångt efter sej vad gäller förnybar energi, då får man svaret att det är inte vårt bord. Makten behöver stora apparater att styra med. Man vill inte ha en massa småhandlare som gör sin egen el. Då förlorar man både pengarna och makten.

Om vi börjar bygga egna strukturer, egna kooperativ för att odla mat, egna solcellsparker, egna tidningar. Då sprider vi makten. Då sprider vi pengarna och vi sprider riskerna.

Internet var ju från början en fantastisk ide om ett helt osårbart nätverk, som inte gick att släcka. Elförsörjningen skulle kunna fungera på samma sätt. Men ni kan ge er fan på att dom som sitter på makten nu kommer att motarbeta detta. Så det är en lång väg att gå. Bara att sätta igång.

Tipsa om artikeln via e-post
Stefan Sundström
Stefan Sundström 

Är musiker. En fredag i månaden skriver han krönikor i Dagens ETC.