Krönika. Katarina Mazetti.

2019-12-23 12:44
Puffetikett
Dagens ETC

Jag kommer ut som vänsterpopulist nu när SVT visat vägen

Nu när det tycks stå allt mer klart att lagar gäller lite olika, till exempel mellan kvinnor och män, kanske ska vi lägga in ett större moment av valfrihet och kompensation även här?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tänkte det kunde vara kul att komma ut som vänsterpopulist nu när vårt högervrickade SVT och Erika Bjerström visar vägen med hela handen, men det är lite för bråttom för att ägna sej åt fluffiga ordlekar.     

Vad är ”populism”? Googla på saken och bli yr i huvudet!

Egentligen tycks det bara finnas två sorters hållning i klimatfrågan: De som 1) önskar ta itu med saken, resp 2) de så kallade ”Pompadour-populisterna” (Ni vet, ”Efter oss syndafloden”).

Var man hamnar i den indelningen beror ofta på hur gammal man är och hur mycket av ens liv som kan tänkas återstå. Själv räknar jag med att bli minst 120 år och vill därför Ta Itu!

Nog om detta. Nu till saker som jag inte heller begriper:


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hur kan man inbilla sig att rikligt med mörkt pigment gör någon mindre värd? De allra sista som överlever ett allt hetare klimat lär väl vara de som har den skyddande hudfärgen och ärvd motståndskraft sen årmiljoner mot en hetare omgivning? I de yttersta tiderna står kanske alla tulltjänstemän och poliser och militärer i detta land vid våra gränser med batongerna höjda för att att hålla de livsodugligt liljevita på avstånd. Vi har inte längre råd med deras eviga hudcancrar och maligna melanom! De belastar vår välfärd.

(Cancerfonden: Antalet människor som insjuknar i malignt melanom i vit befolkning ökar stadigt. Insjuknandenivån under de senaste 30 åren har däremot varit relativt stabil i svart befolkning inklusive bland asiater. En person på 100 000 i den mörka/svarta befolkningen drabbas av malignt melanom. Jämförande siffror för Sverige var 2008 29,5 män och 25,6 kvinnor per 100 000.)

Och här ytterligare en sak jag inte förstår:

Hur har man ha lyckats inbilla oss att de utsläpp i atmosfären vi orsakar bara försvinner om vi ”kompenserar” för dem? Vi tror på en modern variant av avlatsbrevet, alltså, en rejäl slant till kollekten så är dina synder förlåtna…

Inget fel på att plantera skog eller sponsra vindkraft, men det enda hundraprocentigt säkra sättet att helt utplåna den förorening som just du orsakar när du flyger är väl att knuffa en medpassagerare i din egen viktklass av planet vid ombordstigningen. Inte så lätt som man tror.

Men kanske ska vi i stället gå vidare på den vägen? Avlatsbrev funkade ju fint för katolska kyrkan i hundratals år? Nu när det tycks stå allt mer klart att lagar gäller lite olika, till exempel mellan kvinnor och män, kanske ska vi lägga in ett större moment av valfrihet och kompensation även här? Så här:

Antag att du är man och får lust att känna lite på en kvinna i din närhet. Du sträcker fram en tass och tar för dej, men hon är den bråkiga typen och börjar gnälla om övergrepp och du kommer i ofördelaktig dager i tidningarna. Du kan som SD:s Peter Lundgren urskulda dej med att du var full, eller som Eskil Erlandsson med  att du hade ”vikingasjukan”. Det KAN gå vägen men helt säker kan man aldrig vara, som Jean Claude till sist fick erfara…

Vore det inte skönt med fasta regler och en kompensations-prislista så man vet var man står? Tex: ”Bröst och lår, 25 dagsböter utanpå kläderna, 50 under…”, ”regelrätt våldtäkt: i månad villkorlig dom, höga böter samt rättegångskostnader…” OBS! Övergreppet måste vara bevisat med foto eller videoinspelning samt bevittnat av minst tre ojäviga män, annars är det troligen bara förtal.

Här kan jag inskjuta en uppmaning till våra damer: Det saknas uppgifter om kvinnor som sextrakasserat män, både utanpå och under kläder. Därför är ni förbjudna att ens tala om saken eller försöka sätta dit någon stackars man för sådant – det kan sluta med att det blir ni som sitter där med villkorlig dom, rättegångskostnader och höga böter. Tänk er noga för! Och givetvis kan ingen kvinna skylla på fylla eller konstiga sjukdomar!

Frågor på det?

Plus & minus

Plus: Det är inte 4:e generationens kärnkraft vi behöver. Det är 4:e generationens män. Kanske finns de därute? God jul i så fall!

Minus: Det brukar hävdas att Hitler kom till makten på ”demokratisk” väg, som om tyskarna på 30-talet stod i valbåsen och röstade fram massmord, koncenrations­läger och avskaffandet av medborgerliga rättigheter. Naturligtvis var det inte så det gick till. Det var en lång slingrande väg av manipulationer och det är dags att jämföra: vilka svenska partier lägger idag skuld på minoritetsgrupper, vill avskaffa public service, ”urartad” konst, mm. Sedan drar vi våra egna slutsatser.

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.