Krönika. Rasmus Fleischer.

2021-07-28 19:15
Bild: ETC, Shutterstock
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Har Sverige köpt Pegasus?

Vi måste förstå Pegasus och andra avancerade övervakningstekniker som digitala vapen, som gör spårlösa inbrott i människors mobiltelefoner för att kunna läsa meddelanden, lyssna på ljud och följa positionen på en karta.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Spionprogrammet Pegasus har räddat liv. Det säger en av dess upphovsmän till Washington Post.

Han kan mycket väl ha rätt i detta. Vapen kan i vissa lägen rädda liv. Men det betyder inte att utvecklingen av allt mer effektiva vapen bidrar till att allt fler människoliv kan räddas. Än mindre betyder det att all vapenhandel borde släppas fri. Kapprustningen har nämligen sin egen logik, raka motsatsen till den logik som gäller i de avgränsade situationer då ett vapen används för att avbryta ett pågående terrordåd.

Allt detta gäller även för digitala vapen. För det är just så vi måste förstå Pegasus och andra avancerade övervakningstekniker som gör spårlösa inbrott i människors mobiltelefoner för att kunna läsa meddelanden, lyssna på ljud och följa positionen på en karta.

Pegasus har köpts in av länder som Azerbajdzjan, Ungern och Saudiarabien. (Sverige? Vem vet.) Säkerhetstjänster har med dess hjälp spionerat på aktivister, journalister och politiker.

Jag tror inte att det israeliska företaget NSO sticker ut som en värsting i sin bransch. Tvärtom. Dess vd Shalev Hulio berättar för Washington Post om de etiska vägval som företaget gjort. För det första ska de bara ha sålt Pegasus till stater, alltså inte till vilka maffior som helst. Alltid något. För det andra valde de självmant att ansöka om tillstånd för vapenexport från myndigheterna i Israel, även när tekniken inte formellt klassades som ett vapen. Köparna är också sådana stater som på något plan är allierade med Israel. Må vara att flera av dem förföljer, torterar och mördar regimkritiker.

Det finns alldeles säkert företag i denna bransch som är ännu mindre nogräknade än NSO. För en mexikansk knarkkartell med miljardbudget har jag svårt att tänka mig att hela marknaden skulle vara stängd.

Organisationer som Amnesty driver nu kravet på ett globalt moratorium (tillfälligt förbud) mot all handel med spiontekniker av detta slag. Rimligt? Ja. Realistiskt? Nja. Låt mig återkomma till saken i nästa veckas krönika.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post
Rasmus Fleischer
Rasmus Fleischer 

Rasmus Fleischer är ekonomihistoriker och ETC:s expert på den digitala utvecklingen.