Krönika. .

2021-09-03 16:45
Puffetikett
Dagens ETC

Att sitta här och bråka med vegetarianer är precis vad dom vill att jag ska göra

Det pågår en mycket medveten kampanj för att få oss att sluta köpa ekologiskt. Livsmedels­jättarna känner sej hotade av jordbruksmetoderna som används i ekojordbruk, skriver Stefan Sundström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Livet under jordytan väger mer än livet ovanför. Alltså alla mikrober och maskar som finns där.

Väger mer än alla döende ele­fanter och vi människor och ­katterna. Och alla andra.

Det finns en massa förbindelser mellan livet ovanför och nedanför.

Till exempel blir vi alla käk åt dom där nere tids nog.

Så det där med att det finns en näringspyramid där vi och vargarna och lejonen är högst upp stämmer inte riktigt. Man kan lika gärna vända på pyramiden.

Eller göra den till en kostcirkel, eller alltså en rund grej. Allting i naturen är cirkulärt.

Vissa toppredatorer får ågren över att vara högst upp i den här påhittade pyramiden och blir vegetarianer. Och på ett vis är det vettigt, ansamlingen av en massa instängda djur som tvingas att hetsäta soja och majs som vi kan käka själva är helt åt helvete.

Fast det behövs djur för att det ska gå runt. Det var djur som byggde grässtäpperna i Central­asien och Nordamerika. I samarbete med gräs och mikrober.

Det är inte säkert att det är bättre för mänsklighetens överlevnad att bli vegetarian. Det beror helt på hur det vegetariska produceras.

Det har skett en glidning i konsument­segmentet, eller vafan det heter. Alltså köp­vanorna hos folk.

Mer vegetariskt. Men mindre ekologiskt.

Budskapet från livsmedelsbranschen är ungefär: stoppa denna sojakorv i munnen så bidrar du till en grönare skönare värld och då kan du ju med gott samvete flyga till Thailand och göra bikramyoga.

Drick den här asdyra havrevällingen från Oatly – drick den bara, så kan du lugnt se fram emot en fantastiskt miljövänlig framtid.

Det pågår en mycket medveten kampanj för att få oss att sluta köpa ekologiskt. Livsmedels­jättarna känner sej hotade av jordbruksmetoderna som används i ekojordbruk.

Skulle dom bli tvungna att sluta spruta ­gifter, sprida klimatskadligt konstgödsel (samt också förstås sluta plåga kycklingar och grisar för alla som vill känna sej som toppredatorer och käka bacon) skulle deras profit sjunka.

Att sälja havremjölk istället för riktig mjölk ökar profiten helt enormt. Samma konsumentpris, men mycket billigare råvara. Och tror ni bönderna som odlar havren får bättre betalt? Nä, pengarna hamnar i fickorna på Black­stones riskkapitalister och pamparna i det kinesiska kommunistpartiet.

Samtidigt tvingas ekobönder i Norrland, som har kor som går på skogen och som låter kalvarna dia sina mödrar samtidigt som dom mjölkar dom, lägga ner.

Oatly gav mej hundratusen spänn för att jag är en Hållbar Artist. Så därför säjer jag som det är: vill du vara hållbar ska du dricka eko-mjölk, helst från kor som får käka gräs och sly i skogen.

Det är svårt att få tag på.

Ett alternativ är att göra egen havrevälling.

Eller fan gör vad ni vill, så länge finans­furstarna sitter där dom sitter, högst upp på pyramiden, och bestämmer att bönderna i Indien måste betala för utsädet till varje års risskörd, för att dom har patentet på dom rissorter dom lurat i bönderna är mycket bättre att odla, så fortsätter racet mot livsmedels­krisen som snart kommer.

Att sitta här och bråka med vegetarianer är precis vad dom vill att jag ska göra. Att vi ska bråka om vem som är mest klimatsmart.

Vi sitter alla i glashus.

Jag sitter här i turnébussen och skriver, hade glömt att käka frukost. Jag köpte en korv på Q8 nyss.

Gjord av en dansk gris antagligen, som levde ett kort eländigt liv på ett betonggolv och tvingades äta soja från Brasilien.

Sen satte dom grisen i en lastbil tillsammans med 180 andra grisar och dom tittade ut på dom andra bilarna på motorvägen, med sina mycket mänskliga ögon.

Sen dödades grisen.

Jag mår illa.

Vi sitter alla i glashus och om vi slänger stenar på varann yr glasplittret.

Skulle vi titta uppåt skulle vi se att dom skrattar åt oss, högt däroppe på pyramiden.

Vi måste välta pyramiden.

Visa att den bara är hittepå.

Byggd av hittepåpengar.

Allt liv är cirkulärt.

Plus & minus

Plus: Att jag ska åka på interrail i oktober. ­Tyskland, Italien, ­kanske Spanien. Jag ska sjunga med en norsk manskör i Italien och för tyska vinodlare i Rüdesheim. Jag ska kolla in Ligurien och se om det är så jävla mysigt som Taube påstår.

Minus: Att det kanske inte blir av för att alla ännu inte vaccinerat sej, en del för att dom inte vill, andra för att dom inte kan. En del för att dom vägrar ta in fakta, andra för att läkemedelsbolagen vägrar släppa sina patent.