Kommentar. Ida Ali-Lindqvist.

2014-04-30 11:38
Atléticos Filipe Luís och Chelseas André Schürrle i duell under mötet i Madrid.  Bild: TT
Atléticos Filipe Luís och Chelseas André Schürrle i duell under mötet i Madrid.

Atlético Madrid – där passion möter pengar

Tipsa om artikeln via e-post

Ikväll möts Atlético Madrid och Chelsea i en avgörande semifinal i Champions League. Kan det spanska laget med arbetarstämpel slå ut ännu ett miljardbygge? Ida Ali-Lindqvist tror att allt är möjligt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den spanska fotbollsklubben Atlético Madrid skickade ut bjässen Barcelona ur Champions League. Senast laget spelade om finalplats var i Europacupen – för 40 år sedan. Nästa storlag för Atlético att försöka rubba är den engelska jätten Chelsea FC, som i det första mötet lagen emellan lyckades spela oavgjort med siffrorna 0-0 mot ett Atlético på dess hemma-plan Vicente Calderón. Ingen hade blivit förvånad om arbetarlaget från Madrid hade vunnit den matchen. Det här kan fortfarande sluta hur som helst.

Urstarkt kollektiv

Atlético Madrid spelar med vinden i ryggen med en fotboll som mycket väl ta dem hela vägen till en första Champions League-titel. De har ett urstarkt kollektiv och det bevisade de inte minst i de två matcherna mot Barcelona då lagets stora stjärna Diego Costa efter en kvart i första matchen tvingades gå av på grund av skada. I den andra var han inte med överhuvudtaget. Men laget lyckades ändå på ett kontrollerat sätt sätta käppar i hjulen för Barcelona.

Jag hoppas verkligen att Atlético går hela vägen. Inte bara för att de spelar en fantastisk fotboll utan också på grund av de hutlösa summorna inom herrfotbollens toppskikt som, milt sagt, sticker i ögonen. Detta samtidigt som vi ser ett Europa i ekonomisk sank.

Fyra miljarder skiljer åt

Atlético Madrid kommer från södra Madrid, ett arbetsklassområde till skillnad från norra Madrid som tillhör ärkerivalen och miljardbygget Real Madrid. En av de största anledningarna till att jag verkligen önskar att Atlético ska ta hem titeln har just med lagets rötter att göra. Om vi bara ser till själva budgeten mellan Real och Atlético så har det förstnämnda 400 miljoner euro – nästan fyra miljarder kronor – mer att röra sig med.

De senaste cirka tio åren har vi sett hur privata aktörer väller in med pengar till klubbar, rena rama fantasisummorna. Lag som Chelsea, Manchester City, Manchester United, PSG, Monaco, etcetera är bara några av de klubbar som fullkomligt badar i pengar. I jakten på titlar sätter man samman lagen med köp av storstjärnor på bekostnad av respektive lags ungdomsverksamheter. Ett exempel på storhetsvansinne var när den walesiska spelaren Gareth Bale köptes upp av Real Madrid från Tottenham. Summan landade på otroliga 80 miljoner euro. Denna utveckling skadar det genuina i världens största sport.

Här skiljer sig Atlético Madrid åt, och att laget redan befinner sig i semifinal i Champions League visar tack och lov att pengar inte är allt.

Drömfinal inom räckhåll

Ikväll bjuder Chelsea, på hemmaplan, upp Atlético till dans. Som sagt, allt kan hända. En drömfinal vore förstås ett möte mellan ärkerivalerna från Madrid. Södra mot norra. Tänk om Atlético Madrid kammar hem titeln mot mångmiljardsklubben Real Madrid.

 

Tre spelare att följa ikväll:

Thibaut Courtois, Atlético Madrid

Den blott 21-årige belgaren ska vakta målet på bortaplan i London, utsatt för en enorm press. Som extra krydda är han utlånad till Atlético från just Chelsea.

Fernando Torres, Chelsea

Ännu ett pikant fall, eftersom anfallaren är en av Atlético Madrids mest hyllade och ikoniska spelare genom tiderna. Sedan påbörjade han sin karriär på andra sidan Engelska kanalen. Har – efter svåra år – hittat hem i Chelsea.

Diego Costa, Atlético Madrid

Brasilianare som nu är spansk medborgare. Extremt målfarlig, speciellt sedan han börjat kontrollera sitt komplicerade humör, och fått ledningens förtroende i det vakuum som Falcao lämnade efter sig när han gick till Monaco.

Tipsa om artikeln via e-post
Ida Ali-Lindqvist
Ida Ali-Lindqvist 

Frilansjournalist, samhällsdebattör och en av grundarna till sportbloggen Bortom Linjen. Twittrar som @idaalilindqvist.