Klimat.

2021-08-24 10:38
 • Aktivister i Majorstuen. Bild: TT/NTB
  Aktivister i Majorstuen.
 • Bild: Ole Berg-Rusten/TT/NTB
 • Pontus Bergendahl.
  Pontus Bergendahl.
 • Ragnhild Larsson.
  Ragnhild Larsson.
 • Aktivister i Oslo. BILD: PRESS/Extinction Rebellion
  Aktivister i Oslo.
 • Extinction Rebellions aktivister inne i det norska oljedepartementets lokaler. BILD: PRESS/Extinction Rebellion
  Extinction Rebellions aktivister inne i det norska oljedepartementets lokaler.
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska aktivister gripna och åtalade i Oslo – hotas av utvisning

Flera svenskar greps av polisen i Oslo under Extinction Rebellions första dag av fredliga klimataktioner mot den norska oljeutvinningen.

– Vi riskerar en halv miljon i böter och rättegångsdatum är spikat, trots att vi varken fått se åklagarens bevisning eller fått chansen att uttala oss, säger Pontus Bergendahl, en av de gripna svenskarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Igår, måndag, inledde klimatnätverket Extinction Rebellion (XR) en vecka av protestaktioner mot den norska oljeutvinningen. Under morgonen gick ett tjugotal ungdomar från XR Ung in i receptionen på Olje- och energidepartementet och satte sig på golvet med budskapet att Norge måste sluta utvinna fossila bränslen.

– Det var en helt fredlig demonstration. De gjorde ingenting annat än satt ner i receptionen. Myndigheterna svarade inledningsvis med att förbjuda ungdomarna att gå på toa, och de fick inte ta emot några matleveranser, berättar Ragnhild Larsson, som driver Klimatbloggen och nu är på plats för att delta i XR:s aktioner i i Oslo.

Strax efter lunch blockerade en annan grupp XR-aktivister delar av Majorstuen, en större väg kring Oslos stadskärna. Efter någon timme blev de bortförda av polisen, berättar Pontus Bergendahl, en av ett 30-tal svenskar som nu riskerar dryga böter och utvisning ur Norge.

– Vi blev gripna och förda till häktet i polisbil. Samtidigt greps ungdomarna på Olje- och energidepartmentet, säger han.

Nekades advokat

Strax efter ankomsten uppmanades de gripna att betala 12000 kronor i böter, för att inte ha hörsammat polisen uppmaning att avlägsna sig.

– Vi pressades ganska hårt. De hotade med att om vi inte betalar direkt så höjs beloppet till 14 000, men vi betalade inte eftersom vi inte anser att vi har begått brott, säger Pontus Bergendahl.

Efter en lång stund i häktet meddelades de gripna ett datum för rättegång. Utan att de fått ta del av bevisningen, eller ens blivit förhörda.

– Efter att förundersökningen är klar och du blir åtalad har du rätt att ta del av åklagarens bevisning mot dig enligt internationell rätt. Men det har vi inte fått.

Istället fick aktivisterna höra att de skulle utvisas från Norge.

– De gav oss ett dokument som sa att vi hade två timmar på oss att uttala oss om vår sak. Det är otroligt kort tid. Då begärde jag en advokat, eftersom jag kände att jag behövde juridiskt stöd, berättar han.

Även denna begäran ignorerades, enligt Pontus.

– När det var en kvart kvar av de två timmarna sa jag till polisen att jag ville uttala mig även utan advokat, men det fick jag inte. Ingen av oss fick chansen att uttala oss i saken, eller lov att kontakta svenska ambassaden.

Den norska polisen skriver i mejlsvar att demonstranter som grips inte har rätt till offentligt utsedd försvarare, eller advokat och att polisen vid tillfället mejlat svenska ambassaden men inte fått svar.
– Det är korrekt att inget förhör genomfördes med de gripna efter aktionerna igår (måndag), men varje individ ges möjlighet att uttala sig när de får böter innan de släpps, skriver polisinspektör Morten Reppen i mejlet.

Den möjligheten fick inte de svenska demonstranterna, enligt Pontus Bergendahl

– De svarar inte heller på varför vi inte fick svara på utvisningshotet, eller varför vi inte fått ta del av förundersökning eller bevis som ska läggas fram i rätte. Det har vi rätt till enligt internationell rätt, eftersom åtal har väckts, säger han.
 

Riskerar en halv miljon i böter

Detta är inte första gången Pontus Bergendahl blir arresterad under fredliga XR-klimataktioner.

– Jag har gripits både i Sverige och i Köpenhamn, men det går inte att jämföra med Oslopolisens bemötande, med skyhöga böter och utvisningshot.

Som en jämförelse hamnade det danska bötesbeloppet på 2 000 kronor och det har ännu inte blivit rättssak av ärendet, trots att ett år passerat.

– I Sverige har jag frihetsberövats ett par gånger, och där kan du få 30 dagsböter, säger han.

– Att delta i en fredlig demonstration kan knappast betraktas som allvarlig brottslighet. Man undrar ju var gränsen går i Norge för att utvisa folk?

Varför tror du att det norska rättväsendets respons mot klimataktionerna är så hårt?

– Oljefrågan är så känslig i Norge att de tar till de här metoderna. Jag tror att de är livrädda för att vi berättar att norsk olja dödar.

I dokumenten aktivisterna fick med sig från polisen står det istället, enligt Pontus Bergendahl,  att aktivisterna genom sina aktioner ”utsätter allmänheten för allvarlig fara”.

Aktivisterna släpptes efter tio timmar. Nu riskerar ett trettiotal svenska deltagare sammanlagt en halv miljon kronor i böter, eller fängelse. Rättegångarna mot aktivisterna inleds den 9 september.

Dagens ETC söker norska polisen för kommentar.

Fakta:

– Extinction Rebellion (XR) är en internationell klimatrörelse som använder fredlig civil olydnad för att uppmärksamma krisen för klimatet och den biologiska mångfalden.

– Rörelsen bildades 2018 i Storbritannien och har tre krav på beslutsfattarna: Tala klarspråk om kriserna, agera nu och stärk demokratin.

– Den 23-27 augusti arrangerar XR en rad protestaktioner i Oslo. Aktivisterna kräver Stopp för norsk oljeprospektering, Beslut om stopp för norsk olje- och gasproduktion senast 2025 samt en norsk ekonomi som håller sig inom de gränser jorden tål, även om det innebär att avstå ekonomisk tillväxt.