Klimat.

2014-03-28 13:46
Bild: Carlos Zaya

Spelar det någon roll om vi släcker lampan i en timme?

Släck en timme – för klimatet. Två av tre svenska kommuner har hakat på uppmaningen och kan stoltsera med stämpeln som klimatmedvetna i morgon kväll. Men är det till någon nytta?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Stadshuset i Stockholm, Stora Torg i Kristianstad och kommunhuset i Nynäshamn. I morgon klockan 20.30 släcks de allihop och under en timmes tid ska mörkret påminna beslutfattare om att ta klimatförändringarna på allvar.

Earth hour har på åtta år blivit en världsomspännande kampanj, men projektet har inte bara hyllats. Per-Erik Ekström, nätchef på Västerviks miljö och energi, är en av dem som tycker att jippot är för fokuserat på att minska energiförbrukningen under en specifik timme. Han satsar hellre på mer långsiktiga lösningar.

– Jag tycker att vi kan göra en större insats genom att satsa på modern teknik och vara i framkant där, säger han.

198 kommuner har anmält sig

I slutet av förra veckan hade 198 av Sveriges 290 kommuner anmält sig till Earth hour. Även Västervik deltar genom att släcka ned fasadbelysningen på kända kyrkor och byggnader, men förra året beslutade man att inte släcka gatubelysningen, och inte heller i år kommer det att göras. Det finns ingen anledning, menar Per-Erik Ekström. Den gamla kvicksilverarmaturen har ju nyligen bytts ut mot mer miljövänliga LED-lampor.

– Jag tror att vi bara på någon månad hade sparat in mer på ett kvarter än vad det hade varit värt att släcka hela kommunen under en timma, säger han.

Samtidigt förstår han att folk tilltalas av Earth Hour som symbolmanifestation.

– Jag förstår symboliken och att man vill göra något för att uppmärksamma problemet, det blir lätt att allt rullar på i vanliga spår. Men man kan göra så mycket större nytta om man tänker till i vardagen, säger han.

Han vill inte göra enskilda människor eller kommuner till syndabockar men konstaterar att det är det västerländska livsstilen som är boven.

– Det bygger på att vi lever och konsumerar, det är så hela samhället är uppbyggt. Men det är inte hållbart, säger han.

Mariann Eriksson, projektledare för Earth Hour på Världsnaturfonden som ligger bakom manifestationen, tycker dock att man lyckats bra med att bredda sitt budskap. Hon berättar att förra årets kampanj – förutom att uppmana kommuner, företag och privatpersoner att släcka lamporna under en timmes tid – också syftade till att få privatpersoner att utmana varandra att bli mer klimatsmarta i vardagen. I år är temat Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen, som ska sätta fokus på de fyra största klimatbovarna i vårt vardagsliv.

Men grunden i manifestationen är och förblir att lyfta symbolfrågan, säger hon.

– Hela Earth Hour handlar om att skicka en signal till politikerna för att de ska ta klimatfrågan på allvar, säger hon.

”Måste till skarpare mål”

Birgitta Govén, ordförande i den ideella organisationen Energirådgivarna är positiv till Earth Hour.

– Det är ett bra sätt att kommunicera ett viktigt budskap på. Men för att få en lösning på problemet måste det till mycket skarpare mål. Staten och myndigheterna måste stötta på ett bättre sätt. Där upplever vi att det går lite trögt, säger hon.

Hon nämner exempelvis att hårdare regler kring hur man får bygga skulle kunna ge stor effekt, och säger att det i dag finns många byggbolag som tagit fram metoder för att bygga energieffektivt utan att kostnaderna skjuter i höjden. Men hon upplever att det finns en motvilja från politiskt håll att ställa hårdare krav.

– Man borde tagga till och ställa tuffare krav. Det är synd när det finns goda krafter, som man stoppar, säger hon.

Birgitta Govén tycker också att det är synd att samhällsdebatten i dag fått så stort fokus på att nå 100 procent förnybar energi, och att diskussionen om att minska energianvändningen glöms bort.

– Om man först tänker att man ska minska användningen så är det lättare att nå 100 förnybart för den förbrukning som blir kvar, säger hon.

Earth hour

Earth hour anordnades första gången i Sydney, Australien 2007. I dag deltar över hundra länder och kampanjen som drivs av WWF, Världsnaturfonden har blivit global. Offentliga verksamheter, hushåll och företag uppmanas att under en timme släcka belysningen och stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater. Årets Earth hour anordnas lördag 29 mars mellan 20.30 och 21.30.

Så kan du som privatperson minska klimatpåverkan

Sänk inomhustemperaturen

• En minskning av inomhustemperaturen med en grad kan ge cirka fem procents energibesparing. För ett normalt småhus som förbrukar 15 000 kWh/år för uppvärmning innebär det en besparing på 750 kWh/år eller ca 975 kronor/år vid ett energipris på 1,30 kr/kWh (maj 2013).

Byt till energisnål belysning

• Ca 800 kWh per år används till belysning i ett hushåll. Endast knappt 10 procent av elen som går till en glödlampa ger ljus, resten omvandlas till värme. Genom att byta ut alla glödlampor till lågenergilampor är det möjligt att minska elbehovet för belysning med 80 procent.

Res kollektivt

• Om du har en mils resa till arbetet och väljer bilen går det åt ca 16 kWh att åka till och från arbetet. Det blir ungefär 4000 kWh/år om Du reser till och från arbetet 250 dagar. Om du åker tåg eller tunnelbana istället går det åt ca 4 kWh per resa. På ett år spar du då över 3000 kWh.

Sätt lock på kastrullen

• Vid kokning minskar energiförbrukningen med 30 procent om du ­använder lock.

Värm tevatten i vattenkokaren eller i mikron

• Mest effektivt är det att värma tevatten i vattenkokaren. Dessutom går det snabbare. Är det små mängder vatten lönar det sig också att värma vattnet i mikron.

Tina fryst mat i kylen

• Tinar frysta matvaror i kylen då blir kvaliteten bättre och kylskåpet drar mindre energi. Tinar du maten i varmvatten eller i mikron drar detta extra energi.

Tvätta energisnålt

• En normal tvättmaskin klarar ca 3,5 kg tvätt. För en genomsnittsfamilj är energiåtgången för tvättning ca 200-300 kWh/år. Om Du fyller maskinen med ytterligare 1 kg tvätt varje gång minskar antalet tvättillfällen och därmed energiåtgången med 25 procent. Med fyllda maskiner blir besparingen 75 kWh/år. Välj låg tvättemperatur, oftast räcker det att tvätta i 40ºC.

Källa: Energi & klimatrådgivningen

Relaterade artiklar