Klimat.

2021-09-08 14:06
Bild: Naturskyddsföreningen
Puffetikett
Dagens ETC

Noll ekologiska alternativ på vegohyllan

Det råder stor brist på ekologiska alternativ på vegohyllan i butikerna. Det visar en ny undersökning som Naturskyddsföreningen har gjort.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Inte ett enda ekologiskt alternativ. Det ar resultatet när Naturskyddsföreningen i slutet av augusti undersökte utbudet hos de fem största producenterna av vegetariska halvfabrikat i Sverige.

Totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter av Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph har granskats.

Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, säger i ett uttalande att det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna.

– Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger hon.

Undersökningen gör inte anspråk på att vara heltäckande. Ekologiska alternativ saknas inte helt på marknaden, men att det inte finns bland de producenter som nu kontrollerats är ändå en fingervisning, enligt Naturskyddsföreningen.

”Ingen efterfrågan”

Enligt Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla Sverige som producerar vegan-märket Anamma, är det bristande efterfrågan som är anledningen.

– Vi har tidigare haft ekologisk vegofärs och ekologisk falafel i sortiment till butik. Men de hade så låg försäljning att vi inte kunde ha dem kvar, säger hon.

Anammas ekologiska färs säljs fortfarande till storhushåll och restauranger. Vad det beror på att försäljningen i mataffärer varit så låg kan Sara Paulsson inte svara på.

– Det är jätteintressant att titta vidare på. Det är också intressant att titta vidare på varför det ekologiska säljer mot storhushåll och restaurang och vad man kan lära sig därifrån, säger Sara Paulsson.

9 500 underskrifter

Enligt Naturskyddsföreningen uppger producenterna att kunderna inte är villiga att betala mer för att få ekologiska alternativ. Men det är en förklaring som organisationen ställer sig frågande till. En ny undersökning från Kantar Sifo som gjorts på Naturskyddsföreningens räkning visar nämligen att 77 procent av dem som köper vegoprodukter vill ha fler ekologiska alternativ.

Undersökningen kommer i samband med att Naturskyddsföreningen kampanjar för att få vegoproducenterna att ställa om till mer ekologiskt. Målet är att få in 11 000 namnunderskrifter och hittills har fler än 9 500 skrivit på.

– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av pollinatörer som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén i ett uttalande.

Fakta/Ekologisk mat

Ordet ekologiskt är namnskyddat genom en EU-förordning som sätter regler för hur man ska producera livsmedel för att de ska få kallas ekologiska. Det handlar bland annat om att konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel inte får användas. Naturskyddsföreningens definition utgår från EU-förordningen.