Klimat.

2021-09-21 10:57
Demonstrationer i samband med förra klimatmötet COP25. Bild: Manu Fernandez/AP/TT
Demonstrationer i samband med förra klimatmötet COP25.
Puffetikett
Dagens ETC

Medborgarinitiativ ska sätta press på politikerna inför COP26

Inför klimattoppmötet i Glasgow har ett medborgarinitiativ skapats för att få riksdagsledamöterna att fatta skarpare klimatbeslut. Med hjälp av ett mejlverktyg uppmanas nu Sveriges invånare att sätta press på partiernas riksdagsledamöter och få Sverige att agera i linje med forskningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

När Frida Åberg och hennes morbror Hjalmar Croneborg hörde klimatforskaren Johan Rockströms vinterprat förra året föddes en idé.

– Rockström lyfte fram tio konkreta klimatåtgärder som han uppmanar Sverige och världen att utföra. Då kände vi att det här är ju en ”göra-lista” till våra folkvalda makthavare, säger Frida Åberg, som precis tagit examen från Stockholm resilience centers masterprogram i global hållbarhet.

I början av september lanserade hon och morbrodern, som till vardags arbetar med natur- och kulturlandskapsfrågor, det webbaserade medborgarinitiativet ”Riksdagen för framtiden - Klimatbeslut nu!”. Syftet är att göra det enklare för medborgare att – via ett systematiserat mejlutskick – sätta press på Sveriges folkvalda politiker att fatta beslut som går i linje med det klimatforskningen säger krävs för att begränsa den globala upphettningen och leva inom planetens gränser.

– Det här är frågor som har engagerat oss länge och som vi känt en frustration och otillräcklighet inför. Därför vill vi bidra till att skapa ett folkligt tryck på politikerna att ta skarpare beslut för att begränsa uppvärmningen, öka den biologiska mångfalden och bevara jordens resurser och ekosystem, säger Frida Åberg.

Positivt gensvar

Att sluta investera i klimatskadlig infrastruktur, slopa subventioner till fossil energi och bevara naturliga kolsänkor hör till åtgärdspunkterna i det färdigformulerade mejl som, via medborgarna, når riksdagsledamöterna tillsammans med frågan om de ställer sig bakom tiopunktsprogrammet. Efterhand som svaren trillar in redovisas de på hemsidan.

I skrivande stund har 6 av 349 riksdagsledamöter svarat, varav två är vänsterpartister, två centerpartister och två miljöpartisterer.

– Vi vill ju såklart att det ska trilla in svar från alla ledande politiker. Men det är positivt att de som hittills har svarat ändå uttrycker stöd för de här tio punkterna, säger Frida Åberg som hoppas att underlaget sedan kan ligga till grund för en motion och ett riksdagsbeslut inför klimatkonferensen i Glasgow i november.

Även om initiativet fortfarande är i startgroparna har gensvaret från allmänheten varit positivt, berättar Frida Åberg.

– Det är många som har hört av sig och uttryckt att de tycker det är skönt med ett konkret verktyg för att kunna påverka. Det är tydligt att många är oroliga, inte minst efter sommarens extremväder och IPCC:s senaste rapport.

Fakta

• 1-12 november pågår Förenta nationernas klimatkonferens 2021, även kallad COP26.

• Trycket på världens politiker att åstadkomma skyndsamma utsläppsminskningar för att minimera klimatkrisens effekter har ökat i takt med att läget blivit allt mer akut.

• Det svenska medborgarinitiativet "Riksdagen för framtiden - klimatbeslut nu!" är en del av en växande folkrörelse som kräver att politikerna kraftigt ökar takten i klimatarbetet. Läs mer om initiativet och hur du kan stötta det här.