Klimat.

2021-09-21 20:00
 • Flera av landets miljöorganisationer är mycket missnöjda med regeringens satsning på biobränslen och fortsatta subventioner på fossilbränsle. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Flera av landets miljöorganisationer är mycket missnöjda med regeringens satsning på biobränslen och fortsatta subventioner på fossilbränsle.
 • ”Vi kan inte fortsätta med subventioner på fossilbränsle”, säger Anna Ljungström, Supermiljöbloggen. Bild: Pressbild
  ”Vi kan inte fortsätta med subventioner på fossilbränsle”, säger Anna Ljungström, Supermiljöbloggen.
 • ”De håller på med en kreativ koldioxid-bokföring”, säger Isadora Wronski, Greenpeace. Bild: Pressbild
  ”De håller på med en kreativ koldioxid-bokföring”, säger Isadora Wronski, Greenpeace.
 • ”Istället för att satsa på miljöfarlig tillväxt så måste vi prioritera miljömålen”, Leo Rudberg, Fältbiologerna. Bild: Pressbild
  ”Istället för att satsa på miljöfarlig tillväxt så måste vi prioritera miljömålen”, Leo Rudberg, Fältbiologerna.
 • ”Sverige måste sluta helt med kalhyggesbruket”, säger David van der Spoel, Skydda Skogen. Bild: Pressbild
  ”Sverige måste sluta helt med kalhyggesbruket”, säger David van der Spoel, Skydda Skogen.
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatbudgeten får hård kritik: ”De prioriterar fortfarande pengar över livet”

Regeringen presenterar en rekordstor budget med ytterligare 12 miljarder kronor till nya miljö- och klimatsatsningar, totalt 22 miljarder för år 2022. Men miljöorganisationer i landet är starkt kritiska. Flera av dem kallar satsningarna för otillräckliga och att regeringen inte förstår allvaret med klimatkrisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Flera organisationer som Dagens ETC har pratat med välkomnar den rekordstora klimatsatsningen, men anser att den ändå är för liten och att den viktigaste delen saknas – att förbjuda fossila bränslen.

– Miljöpartiet har inte fått igenom sin miljöskattepolitik. Det är mycket pengar som satsas och man har goda ambitioner, men det räcker inte om man fortsätter gynna fossilpolitiken. Vi kan inte fortsätta med subventioner på fossilbränsle på exempelvis flyg och jordbruk. Jag skulle vilja säga att Centerpartiet har varit en bromskloss vad gäller just miljöskatter i den här budgeten, säger Anna Ljungström, redaktör på Supermiljöbloggen och ledarskribent för ETC Nyhetsmagasin.

Hon välkomnar omställningen för industrin och att regeringen har lagt pengar på klimatanpassning, men anser att kommunerna ute i landet behöver mer, speciellt efter skyfallen i Gävletrakten i somras.

”Fundamentalt feltänkt”

Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace, kallar klimatsatsningarna i budgeten för smulor och anser inte att regeringen förstår allvaret i klimatfrågan.

– Regeringen vill att vi ska byta oljepanna till biobränslepanna. Det betyder bara att vi ska stödja industrin genom att byta ett utsläpp till ett annat. Istället för att elda olja ska vi elda skog. De håller på med en kreativ koldioxidbokföring. Miljarder går till förhoppningen att koldioxidinlagringar ska klara krisen, samtidigt som man skövlar de naturliga kollagren. Det är fundamentalt feltänkt, säger hon.

Naturskyddsföreningen är inte lika negativt inställd mot klimatbudgeten som de kallar en historiskt stor med välriktade satsningar.

– Egentligen behöver man se vad som ingår i en budget och vad som inte ingår. Den behöver kombineras med lagstiftningar. Vi har ju investeringar, skatter och subventioner, men det vi behöver göra är att förbjuda fossila bränslen. Det är kärnan i allt. Allt löser sig inte med en budget. Regeringen har utrett att fasa ut fossildrivna bilar i Utfasningsutredningen, men vi behöver fasa ut själva bränslet, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

Besviken på biobränslesatsning

Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna, är klart mer kritisk. Han kallar budgeten för livsfarlig. Han vill att regeringen stoppar kalhyggen, industrijordbruken, affärsflygen och nya gruvor. Och han är besviken på att Miljöpartiet satsar på biobränsle, trots att det är skadligt för klimatet och den biologiska mångfalden.

– Vi måste ändra hela det ekonomiska systemet. Istället för att satsa på miljöfarlig tillväxt så måste vi prioritera miljömålen och mänskliga rättigheter. Vi behöver helt nya lagar som stoppar fossilindustrin och annan skadlig industri. Vi måste säkra försörjningen för de som blir uppsagda. Vi behöver nya handelsavtal som stoppar storföretagens makt och istället måste vi prioritera miljöskydd, handel av nödvändigheter och demokrati.

Han tycker att det är förvånande att inget parti lyssnar på forskarna. Han efterlyser också miljörättvisa.

– Man fortsätter tillåta skövling av Sápmi i strid mot samers rättigheter. Man stoppar klimatflyktingar att ta sig till Sverige och till Europa. Man fortsätter förstöra värdefull natur på löpande band. Regeringen prioriterar fortfarande pengar över livet.

Även föreningen Skydda Skogen anser att skövlingen av skog måste hejdas. De vill se ett omedelbart stopp för avverkning av skogar med höga naturvärden och med stort kollager.

– Sverige måste sluta helt med kalhyggesbruket. Att lagra mer kol i skogen måste gå hand i hand med snabb utfasning av övriga utsläpp. Det är inte menat att kolinlagring i skogen ska vara istället för snabb utfasning av fossila bränslen, säger David van der Spoel, talesperson för Skydda Skogen.

Största posterna i klimatbudgeten

Utgiftsområde                      Budget        Förändring         Förändring

                                               2022        sedan 2021                    (%)

                                               (Mkr)                  (Mkr)    

Skydd av värdefull natur        3 725               +2 040                    121

Klimatbonus                           3 510                  +600                   20,6

Klimatinvesteringar                2 755                  +820                   42,4

Åtgärder för värdefull natur    2 064                  +102                    5,2

Klimatpremier                      1 600,5             +1 430,5               841,5

Åtgärder för                         1 579,6                  +180                  12,9

havs- och vattenmiljö

Sanering och återställning   1 167,3                 +20,6                   1,8

av förorenade områden

Industriklivet                               909               +159,1                 21,2

Naturvårdsverket                        645                 +49,4                   8,3

Miljöövervakning m.m.            513,7                     +6                   1,2

Regeringens klimatbudget

• Hela posten ”allmän miljö- och naturvård” får i regeringens budgetproposition 21,9 miljarder kronor, att jämföra med 16,2 miljarder för föregående budgetår.

• Den post inom klimatbudgeten som ökat mest är anslagen till klimatpremier, det vill säga stöd för köp av miljölastbilar och elektriska arbetsmaskiner, som ökat från 170 miljoner till 1,6 miljarder.

• Mest nedskuren har posten för insatser för internationella klimatinvesteringar blivit. Den har gått från 265 miljoner till 154 miljoner.