Klimat.

2017-10-10 16:20
Magnus Röman är projektledare på Malmös kommunala bostadsbolag MKB som låtit hyregästerna i ett hus testa att tvätta utan tvättmedel och varmvatten i ett år.  bild MKB
Magnus Röman är projektledare på Malmös kommunala bostadsbolag MKB som låtit hyregästerna i ett hus testa att tvätta utan tvättmedel och varmvatten i ett år. 

Här är föreningen som tar det kallt i tvättstugan

Bostadsbolaget MKB i Malmö har låtit hyresgästerna i ett hus testa en ny teknik med kalltvätt utan tvättmedel under ett år. Tekniken har sparat energi åt bolaget som nu kommer att gå vidare med projektet och installera kalltvättmaskiner i ännu ett hus.

– Jag tycker att det är ett jättebra projekt, säger Patrik Fält, en av hyresgästerna som fått testa de nya maskinerna.

 

Försöksprojektet inleddes för drygt ett år sedan. Malmös kommunala fastighetsbolag lät installera en ny typ av tvättmaskiner som varken använder varmvatten eller tvättmedel. Istället blir kläderna rena med hjälp av avjoniserat vatten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I fredags släpptes en utvärdering som visar att energiåtgången minskat och nu kommer MKB att installera den nya typen av maskiner i ännu ett hus.

– Detta är en ung teknik så bara under det första projektet vi haft har tekniken utvecklats mycket. Så vi ser att tekniken kommer att förbättras ännu mer under resans gång, säger Magnus Röman, projektledare på MKB, som dock inte vill avslöja när maskinerna ska installeras.

Vill bättre mäta åsikter

Bolaget har inte mätt hur mycket mindre kemikalier som släpps ut med de nya maskinerna men uppskattar att det blir en kraftig minskning eftersom tvättmedel inte behövs.

Hur nöjda hyresgästerna varit vet inte MKB. En enkät gick ut till alla boende i huset men eftersom så få svarade går det inte att dra några slutsatser, enligt Johan Röman. Han uppger dock att reaktionerna varit både positiva och negativa.

I det andra hus som ska få kalltvättmaskiner är målet att bättre mäta hur nöjda hyresgästerna är.

– Det kan handla om att ställa andra frågor eller att man har kortare frågeformulär, eller mejlar, sms:ar eller har frågorna på någon internetsida. Vi kommer att titta på nya sätt att kommunicera, säger Magnus Röman.

Fungerat bra

32-årige Patrik Fält är en av hyresgästerna som tvättat sina kläder i de nya maskinerna de senaste året. Han tycker att det i stort sett fungerat bra.

– Man behöver inte dosera något tvättmedel utan man slänger bara in tvätten. Maskinerna ser ut och fungerar som andra maskiner så det är inga konstigheter där, säger han.

Han har sparat in en hel del pengar på tvättmedel och gillar att den nya tekniken är miljövänlig.

– Jag tycker det är ett jättebra projekt och ett fint intiativ. Vad jag förstår är det väldigt miljösparande eftersom man inte behöver dumpa tvättmedel rakt ut i spillvattnet.

Det Patrik Fält har att anmärka på är att det inte finns så många olika tvättprogram, exempelvis för grovtvätt. I början tog det också lång tid för maskinerna att bli klara.

– Från början var tvättprogrammen lite väl långa, kanske en timme tjugo minuter. Med bara två maskiner hann man inte med så många tvättar. Men med tiden modifierade man det så nu är det en mer normal tvättid som ligger runt 50 minuter. I början kändes det också som det inte blev helt rent men det åtgärdades. Nu känns det som det blir lika rent som vanlig tvätt.

Så funkar tekniken

- Varken tvättmedel eller varmvatten behövs i de nya kalltvättmaskinerna. Istället tvättar avjoniserat vatten kläderna rena.

- MKB blev först ut i Sverige med den nya tekniken när de installerade kalltvättmaskiner i en tvättstuga på Nydala i Malmö.

- Energiåtgången har minskat men kostnaden totalkostnaden för MKB blir ungefär densamma då de nya maskinerna är dyrare än traditionella tvättmaskiner.