Klimat.

2014-03-31 15:01
  • Uvanga.
    Uvanga.
  • Trashdance.
    Trashdance.
  • Powerless.
    Powerless.

Grön filmfest i Stockholm

Mördade regnskogsaktivister, romantik i Arktis och en modern Robin Hood som hjälper fattiga att få tillgång till el. Nästa helg arrangerar KTH en miljöfilmfestival i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Filmmediet har visat sig vara ett framgångsrikt sätt att uppmärksamma miljöfrågor. Därför arrangerar Environmental Humanities Laboratory på Kungliga tekniska högskolan en filmfestival och konferens som vill öppna upp för kunskapsutbyte och diskussioner om miljöfrågor.

– Eftersom film är en viktig kanal för att sprida information och skapa opinion om miljö- och klimatfrågor tycker vi det är viktigt att analysera filmens roll för forskning, aktivism och politik. Festivalen vill både att se hur film kan bidra med kunskap men också kritiskt diskutera bilden som filmerna ger, säger Anna Åberg, forskare på KTH.

Film ett viktigt vapen

Miljöfilmsfestivalen, som hålls den 9–12 april, vill föra samman forskare och filmare för att se hur de olika grupperna kan lära av varandra, och för att till exempel ta reda på hur man bygger en berättelse om miljön. Anna Åberg tror att filmen är ett allt viktigare vapen för att sprida kunskap om miljöfrågor:

– Det finns en del forskning kring filmer, både dokumentärer och storfilmer som ”Day after tomorrow” som visar att man ändrar åsikt efter att ha sett en film. Film är en stor del av folks liv, det visuella är viktigt idag och vi får många intryck därifrån.

Festivalen är uppdelad i fyra teman, ett per dag: Waste, Energy, The Circumpolar North och Environmental Justice. För varje tema visas filmer och vid varje visning arrangeras diskussioner med inbjudna forskare och filmskapare. Under eftermiddagarna anordnas också seminarier om filmens roll inom forskning, undervisning, policy och aktivism.

– Vi kommer bland annat ha en workshop där vi diskuterar fakta och fiktion, film bygger mycket på att man skapar en känslomässig reaktion men man vill också kommunicera fakta, och frågan är hur man ska balansera det, säger Anna Åberg.

Några festivaltips:

Uvanga. Anna och hennes son Tomas återvänder till Tomas pappas födelseort Igloolik i Kanadas Arktis. 14 år senare efter att Anna hade en kort romans med Tomas pappa som då arbetade i Igloolik.

• Trashdance. Koreografen Allison Orr har en vision, att få sophantering att bli vackert. Hon börjar åka med i sopbilar i Austin, Texas och sakta vänjer sig sopåkarna vid hennes närvaro, men kommer de ställa upp på att hennes vision?

• Powerless. Skulle du riskera livet för att få tillgång till elektricitet? I Kanpur i Indien är det verkligheten för en slags Robin Hood figur som hjälper fattiga att få tillgång till elnätet.

• Toxic: amazon. En film som undersöker de brutala morden på det brasilianska paret och regnskogsaktivisterna Zé Claudio och Maria.