Klimat.

2021-10-21 13:45
Bild: Lionel Cironneau/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Fossiljätten tystade ner klimatpåverkan – i 50 år

Det franska oljebolaget Total har i över 50 års tid vetat om hur dess verksamhet påverkar klimatet.

Historiker kan nu avslöja att bolaget – istället för att agera på de tidiga varningarna – misslett både beslutsfattare och allmänheten genom att så tvivel kring den globala upphettningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Oljebolaget Total har känt till fossilbränslens förödande klimatpåverkan i flera decennier. Men istället för att agera på varningar om bolagets bidrag till klimatkrisen har både chefer och anställda aktivt misskrediterat klimatvetenskapen, lobbat mot reglerande lagstiftning och fortsatt bygga ut sin produktion av fossila bränslen.

Avslöjandet görs av tre historiker, vars forskning nu publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Global Environment Change och följer på liknande avslöjanden om ExxonMobil och Royal Dutch.

Omskrevs redan 1971

Forskarna lyfter bland annat fram att de fossila bränslenas negativa påverkan på klimatet omskrevs i bolagets egen tidning Total Information redan år 1971. I ett av numren varnades det för att förbränningen av fossila bränslen sedan 1800-talet har ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären och att ökningen skulle fortsätta så länge förbränningen pågick.

”Det är inte omöjligt, enligt vissa, att förutspå en delvis smältning av polarisarna, vilket skulle resultera i en betydande havsnivåhöjning. De katastrofala konsekvenserna är lätta att föreställa sig”, står det i Total Information-artikeln.

”Sprider dödliga utsläpp”

Avslöjandet har i veckan kommenterats av den franska miljörörelsen.

”Det här är ett bevis på att TotalEnergies och de andra olje- och gasbolagen har stulit en generations dyrbaraste tid för att få stopp på klimatkrisen. De allvarliga konsekvenserna av den upphettning vi nu upplever kunde ha undvikits om Totals chefer för femtio år sedan hade bestämt att planetens framtid är viktigare än deras vinster”, skriver organisationerna 350.org and Notre Affaire à Tous i ett gemensamt uttalande.

– I decennier var klimatförnekelse oljeindustrins mest effektiva taktik, men när klimatkrisen var för svår att ignorera tvingades fossila bränsleföretag att gå över till en mer sofistikerad taktik för att fördröja och distrahera för att få fortsätta pumpa olja. Ett utmärkt exempel är Total Energies senaste greenwashande varumärkeskampanj som syftar till att få dem att se ut som ledare för energiomställningar, samtidigt som de sprider dödliga utsläpp, säger Edina Ifticene, talesperson för Greenpeace Frankrike.