Klimat.

2021-09-15 16:00
  • ”När det gäller klimatet motarbetar Moderaterna hela tiden politiken och inte krisen, och det fortsätter de att göra med dessa förslag”, säger klimatminister Per Bolund (MP). Bild: Pontus Lundahl/TT, Duygu Getiren/TT
    ”När det gäller klimatet motarbetar Moderaterna hela tiden politiken och inte krisen, och det fortsätter de att göra med dessa förslag”, säger klimatminister Per Bolund (MP).
  • David Kihlberg. Bild: Press
    David Kihlberg.
Puffetikett
Dagens ETC

Per Bolund (MP): M är klimatpolitikens antivaxxare

Moderaterna försöker än en gång lansera sig som ”Sveriges riktiga miljöparti”.

I söndags presenterade partiet sin klimatpolitik på DN Debatt. Men förslagen imponerar inte i miljökretsar – och klimatministern är tydlig med sin kritik.

– När det gäller klimatet motarbetar Moderaterna hela tiden politiken och inte krisen, och det fortsätter de att göra med dessa förslag, säger klimatminister Per Bolund (MP).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det blir allt svårare att förneka klimatuppvärmningen och människans ansvar för den. IPCC:s senaste rapport är glasklar på dessa punkter – och läget är akut. Klimatpanelen konstaterar bland annat att vi riskerar att passera 1,5-gradersmålet inom 10-20 år och att den globala upphettningen är ett direkt hot mot livet på jorden. Massiva, snabba utsläppsminskningar är avgörande för att rädda både klimatet och den biologiska mångfalden.

Därför välkomnar många att Moderaterna nu presenterar ett klimatprogram. Det består av nio förslag. Med dessa är Moderaterna nu”beredda att axla rollen som det breda samlingspartiet även i miljöpolitiken” skriver de på DN Debatt. Artikeln avslutas med programförklaringen ”att Moderaterna ska vara Sveriges riktiga miljöparti”. Frågan är hur väl förslagen backar ambitionen.

”Bristande insikter”

Inte särskilt väl, enligt Staffan Læstadius, författare till ett flertal böcker om klimatkrisen och professor emeritus i industriell omvandling vid KTH.

– Det är bra att M kommer med en samlad klimatpolitik, och de flesta åtgärdspaketen innehåller något som är positivt för klimatarbetet, men också mycket som är oklart och otillräckligt. Där skiljer sig inte M från övriga riksdagspartier, säger han.

En allvarlig brist, enligt Læstadius, är att programmet saknar ett uttalat mål för årliga utsläppsminskningar och konkreta förslag på hur vi snabbt minskar utsläppen i fossilberoende system som exempelvis transporter.

– Det krävs utsläppsminskningar på minst sju procent om året av oss och alla andra länder om vi ska ha en chans att hålla tillbaka temperaturhöjningen. Det är mycket viktigare än målet om netto noll utsläpp 2045. Det målet är ju till inte förpliktande. Sjuprocentsmålet visar direkt om vi är på rätt väg.

Flera av förslagen vittnar om bristande insikter anser han.

– Ny kärnkraft kan inte lösa dagens klimatproblem, den kommer för sent. Föreställningen om grön tillväxt är ett halmstrå som baseras mer på tro än vetande och förslaget om att samla in och lagra koldioxid (CCS) är ytterligare ett sätt att sopa problemet under mattan.

– M-utspelet andas föreställningen att man kan investera och expandera sig ur klimatkrisen - men det svåra är reträtten ur fossilsamhället. Om den har de inget att säga, säger Staffan Læstadius.

Klimat mot miljö

Naturskyddsföreningen har vid flera tillfällen rankat riksdagspartiernas klimat-och miljöpolitik. Moderaterna brukar inte placera sig i toppen. Partiets nya reformagenda gör lite för att ändra på den saken, enligt föreningens klimatchef Daniel Kihlberg.

– Det är positivt att de presenterar ett klimatprogram, och det finns ett par bra saker, som att de vill ha ett prisgolv i utsläppshandelssystemet. Men annars är det samma gamla politik, säger han.

Ett problem är, enligt David Kihlberg, att Moderaterna ställer utsläppsminskningar mot andra miljömål.

– Det handlar bland annat om ökad skogsavverkning, urlakade miljötillståndsprövningar och mer gruvdrift. Vid sidan om klimatkrisen har vi en naturkris, men Moderaterna har inte den insikten.

Även David Kihlberg tycker att Moderaterna saknar konkreta förslag som minskar utsläppen i närtid.

– Också Sverige behöver minska utsläppen snabbare, jag är ganska besviken på Moderaternas förslag faktiskt.

Klimatministern: Klimatets antivaxxare

Klimatminister Per Bolund (MP) kallar flera av Moderaternas förslag för ”drömmar” som möjligen kan förverkligas långt in i framtiden.

– Moderaterna är och förblir klimatpolitikens motsvarighet till antivaxxare – de är mer rädda för medicinen än för sjukdomen.

– När det gäller klimatet motarbetar Moderaterna hela tiden politiken och inte krisen, och det fortsätter de att göra med dessa förslag, fortsätter Per Bolund.

Finns det något bra i det klimatprogram M presenterat?

– Det som är bra är väl att man åtminstone säger att man tar klimatfrågan på allvar. Då kan vi i alla fall diskutera och inte fastna i det som många vägledande moderater tyvärr fortfarande gör: ifrågasätta klimatvetenskapen.

Väntat förgäves

Staffan Læstadius framhåller att ingenting Sverige gör kan vara tillräckligt för att nå 2-graders målet på global nivå. Det betyder inte att det saknar betydelse vad vi gör.

– Vår roll kan endast vara att driva på och vara en förebild så att alla andra följer efter. Det kräver mycket höga ambitioner. Därtill krävs en politik som innebär att vi gör minst vår andel.

– Moderaternas förslag är inte tillräckliga för någon av dessa uppgifter. Framför allt är det viktigt att vi inte väntar på internationella åtgärder. Vi har väntat förgäves i 30 år, säger Staffan Læstadius.

Dagens ETC har sökt Moderaterna, som avböjer att svara på kritiken.

 

Moderaternas klimatprogram i korthet:

1) Mer kärnkraft. Det energipolitiska målet ska ändras från ”förnybart” till ”fossilfritt"

2) Produkter från skogen ska ersätta fossila produkter. Ingen mer skog får tas ur produktion och skyddas.

3) Mer gruvdrift. Sverige ska utvinna mer metaller och mineraler som kan användas till ny grön teknik.

4) Snabbare miljöprövningar för företag.

5) Stärkt satsning på stödformen Industriklivet och tekniker för koldioxidinfångning, så kallad  CCS som ännu ej är i bruk, ska användas i stor skala.

6) Ökad svensk export.

7) Utbyggt laddnätverk för elbilar. Utvecklingen av eldrift för tunga transporter ska stödjas. Grönt bränslestöd för biobränslen till tunga transporter, sjöfart och flyg. Sverige ska driva kravet på skärpta utsläppskrav för bilar i EU.

8) Mer klimatbistånd till fattigare länder.

9) Globalt pris på koldioxidutsläpp. 

Fakta:

Inte första gången M vill
lansera sig som miljöparti

– Förra gången Moderaterna lanserade sig som ”Sveriges riktiga miljöparti” var i februari i år. Då visade en opinionsundersökning att Moderaterna har bäst miljöpolitik – enligt de egna väljarna.

– Även när den marknadsliberala tankesmedjan Timbro 2018 släppte en rapport som granskade partiernas klimatförslag passade M på att kalla sig Sveriges mest effektiva klimatparti. Rapporten sågades dock hårt från flera håll.