Inrikes.

2021-08-04 09:15
Militär i Kabul, Afghanistan. Säkerhetsläget i landet har förvärrats efter att talibanrörelsen utökat sitt territorium.  Bild: Rahmat Gul/AP/TT
Militär i Kabul, Afghanistan. Säkerhetsläget i landet har förvärrats efter att talibanrörelsen utökat sitt territorium.
Puffetikett
Dagens ETC

Trots ökat våld – inga uppehållstillstånd för afghaner

Allt fler flyr från Afghanistan sedan det dödliga våldet eskalerat. Nu anklagas talibanerna för att massakrera civila. Alla utvisningar stoppas men framtiden för afghaner i Sverige är osäker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De senaste månaderna har det redan svåra säkerhetsläget i Afghanistan förvärrats ytterligare. Parallellt med att amerikanska styrkor och Nato-styrkor nästan helt dragit sig ur landet har talibanrörelsen snabbt utökat sitt territorium och tagit kontroll över stora delar av landet.

I mitten av juli stoppade Migrationsverket alla utvisningar till landet.  En vecka senare beslutade myndigheten även om ett stoppa alla beslut i afghanska asylärenden. Det finns inte tillräckligt med information om läget i landet för att kunna bedöma rätten till asyl för sökande. Även detta stopp gäller tillvidare och Migrationsverket har i nuläget inget besked om hur länge besluten kommer att gälla.

– Det kan vi inte svara på, allt beror på hur situationen i ­Afghanistan utvecklas, säger Nike Larsson, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Ska fortfarande återvända

Totalt vistas ungefär 7 000 personer i Sverige som berörs av verkställighetsstoppet genom att de har beslut om utvisning eller tillfälliga uppehållstillstånd, enligt myndigheten. Av dem har cirka 1 900 personer ett aktivt så kallat öppet återvändandeärende till Afghanistan. De har varken tidsbegränsat uppehållstillstånd eller en öppen ansökan om uppehållstillstånd och Migrationsverkets utgår fortfarande från att de ska återvända till Afghanistan när situationen i landet stabiliserats.

– Har en person fått ett beslut om avvisning eller ­utvisning så är vår utgångspunkt generellt att beslutet ska följas. Och om situationen stabiliseras på det sättet så att det är möjligt att genomföra utvisningar till Afghanistan så kan återvändandet till landet återupptas. Men i dagsläget vet vi inte om och när detta kommer ske och vi kan just nu inte uttala oss om det kommer ske förändringar i vår rättsliga bedömning av landet, säger Nike Larsson.

Finns det någon diskussion kring att ge afghaner uppehållstillstånd?

– Det är för tidigt för oss att svara på om det kommer ske några förändringar i bedömningar av afghanska asylärenden. Verkställighetsstoppet och beslutsstoppet i afghanska asyl­ärenden infördes för att säker­hetssituationen i landet förändrats under den senaste tiden. Informationen om den pågående situationen i landet är svårbedömd, då den snabbt förändras och händelseutvecklingen sker över en stor del av landet.

Fler väntas fly

När läget i Afghanistan förvärras ytterligare förväntas också fler människor fly, och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik säger till Dagens Nyheter att fler kan ta sig till Europa och Sverige genom den nya vägen vid Litauens gräns mot Belarus.

– Ju sämre det blir i ett land desto mer ökar flykten. Och då är det många som helst vill ta sig till Europa, säger han.

Vänster­partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen kan inte se att säkerhetsläget i Afghanistan kommer förbättras på så sätt att det skulle vara möjligt för människor att återvända.

– Säkerhetsläget förvärras dag för dag. Läget är alldeles fruktansvärd, det är nästan svårt att ta in det som händer där nu. Den rädslan som många har haft, också internationellt, för inbördeskrig rycker allt ­närmare, säger hon.

Borde få uppehållstillstånd

Hon menar att afghaner borde få uppehållstillstånd i Sverige.

– Ja, självklart. Tyvärr har vi nu en ny lagstiftning som trätt i kraft där det är tillfälliga uppehållstillstånd och det kommer även gälla dem. Men det tycker jag absolut. Säkerhetsläget i Afghanistan kommer inte att förbättras inom kort. Det är hög tid att människor får stanna, säger hon.

Dagens ETC har sökt migrationsminister Morgan Johansson för en kommentar.

Våldet i Afghanistan

330 000 personer har tvingats på flykt i Afghanistan hittills i år.

223 av Afghanistans 400 distrikt har övertagits av ­talibanerna.

1 659 civila har dödats i striderna, och 3 524 har skadats under första halvåret 2021. Det är en ökning med 47 procent jämfört med samma period förra året.

468 barn har dödats under det första halvåret och 1 214 har skadats. Det är en ökning med 50 procent jämfört med första halvåret 2020 och rekordhöga siffror i UNAMA:s rapporter. Även antalet kvinnor och flickor som dödats och skadats når rekordnivåer och har nästan fördubblats jämfört med samma period 2020.

Talibanerna stod bakom 39 procent av de civila skadorna, och den afghanska nationella säkerhetsstyrkan stod bakom
23 procent.

Källa: OCHA, UNAMA, AFP