Inrikes.

2021-10-22 10:59
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Tre års fängelse för 61-åriga bombmannen

Skyldig. Det är vad Södertörns tingsrätt har kommit fram till i målet mot den 61-årige man från Tumba som stått åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Södertörns tingsrätt går på åklagarens linje i rättegången mot den mannen som stått åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och dömer honom till fängelse i tre år och tre månader. Rätten finner honom skyldig på samtliga åtalspunkter.

Det var i december 2019 som polisen av en slump upptäckte vapen och sprängmedel i mannens hem i Tumba söder om Stockholm i samband med att de sökte en annan man som polisen misstänkte kunde finnas i 61-åringens lägenhet. 

Hatlista med 150 till 200 namn

Mannen, som vi i tidigare artiklar kallat för Jakob, greps misstänkt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen men släpptes några dagar senare på fri fot. Polisen fortsatte dock analysera fynden i hans lägenhet och hittade bland mycket annat vad som närmast kan beskrivas som hatlistor över kända personer, politiker, offentliga personer, antirasistiska debattörer och näringslivstoppar. 

I lägenheten hittades förutom kemikalier och sprängmedel – dessutom i sådan mängd och av sådan kraft att en sprängämnesexpert till Dagens ETC förklarat att de hade räckt för att spränga bort delar av huset där han bodde – också ritningar och instruktioner för att tillverka skjutvapen och bomber. 

61-åringens dator innehåll också filer med utpressningsbrev, utkast till ett terroristmanifest, noteringar om tänkta terroristmål och sökningar på webben efter Breivik, de listade personernas bostadsadresser och kommande offentliga uppträdanden. 

När Dagens ETC kartlade hans aktivitet på nätet och i tidningars kommentarsfält kunde vi visa att mannen tycks ha närt ett enormt och växande hat mot samhället sedan 15 år. I fokus för hans hat har muslimer stått. En övervägande majoritet av de nästan 18 000 inlägg på Twitter han hann med mellan maj 2017 och december 2020, då han greps på nytt, innehåller hat och hot mot muslimer, men också mot svenska politiker och partier, i princip alla utom Sverigedemokraterna.