Inrikes.

2021-08-03 11:30
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Sverige kan få tredje covid-dos nästa år

Trots att flertalet länder i världen inte har fått tillräckligt med doser för att vaccinera sin befolkning, börjar redan nu en tredje dos av covidvaccinet att distribueras i västvärlden. I Sverige är det fortfarande oklart när svenskarna erbjuds dosen, men sannolikt sker det under nästa år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nästa år kan en tredje dos för en större del av den svenska befolkningen bli verklighet. Det meddelade Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande under tisdagen.

Redan till hösten kan vissa riskgrupper komma att erbjudas en så kallad boosterdos. Det gäller i första hand personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, personer äldre än 80 år och äldre som bor på särskilt boende.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i pressmeddelandet att bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset.

– Därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död.

Noll procent har fått två doser i Haiti

Mer än hälften av den vuxna befolkningen i Europa är fullvaccinerad. I Nordamerika syns liknande siffror. I de afrikanska länderna däremot är mindre än två procent av befolkningen vaccinerad och i flera länder i Asien och Sydamerika ligger vaccinationsgraden på under tio procent.

I Haiti och i Demokratiska Republiken Kongo har noll procent av befolkningen fått två doser.

Trots det börjar nu länder i västvärlden med en tredje dos vaccin. Israel börjar redan på söndag och är först i världen. Tyskland och Storbritannien följer efter. I september kommer länderna att erbjuda pensionärer och personer med svagt immunförsvar dosen.

EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, och WHO har ännu inte ställt sig bakom boosterdosen. Enligt Euractiv har EMA sagt att det inte finns bevis för att en tredje dos är nödvändig.