Inrikes.

2021-08-03 10:45
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Svensk studie: Därför är singelmän större klimatbovar än kvinnor

Singelmän bidrar till 16 procent mer växthusgaser än singelkvinnor, visar en ny svensk studie.

– Man kan lätt minska sina utsläpp med 40 procent genom att ändra sin konsumtion, säger Annika Carlsson-­Kanyama, docent på KTH.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En ny svensk studie, som redan hunnit väcka uppståndelse internationellt, har jämfört singelkvinnors och singelmäns konsumtion.

På samma budget så bidrar männen ändå till 16 procent mer utsläpp av växthusgaser.

Studien visar att kvinnor lägger mer pengar på inredning och hälsoprodukter, och männen lägger större del av sin budget på bensin och att äta ute.

– Skillnaderna mellan könen beror på att män lägger sina pengar på saker som leder till mer utsläpp än vad kvinnor gör, säger Annika Carlsson-­Kanyama, docent på KTH och seniorkonsult på företaget Ecoloop, till Dagens ETC.

Den här studiens syfte var främst, enligt Annika Carlsson-­Kanyama, att visa hur man kan minska sina utsläpp genom att förändra sin konsumtion inom tre kategorier: Mat, semester och inredning.

Istället för att äta kött så kan man köpa växt­baserade produkter, istället för att flyga eller ta bilen så kan man ta tåg eller hemestra, och istället för att köpa nya möbler så kan man återanvända tidigare använda inredningsprodukter.

Både män och kvinnor visade upp en konsumtion som kan bli mer miljövänlig, säger Annika Carlsson-­Kanyama.

– Vi har eventuellt underskattat skillnaden mellan könen. När det kommer till mat så ser inköpen till hemmet ungefär likadana ut – men män äter ute mer. Dessvärre kan vi inte se vad de beställer. Men tidigare studier visar att män äter mer kött än kvinnor, så om vi hade utgått från att män åt mer kött ute så hade skillnad­erna blivit ännu större, säger hon.

Ilska över studien

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att komma med förslag på hur Sverige kan inkludera jämställdhetsaspekter vid genomförandet av Paris­avtalet. Dessa förslag kommer att presenteras i september.

Attityd till klimatkrisen kan vara en bidragande faktor bakom skillnaderna mellan könen, menar Annika Jansson, klimat­analytiker på Naturvårdsverket.

– Kvinnor, i större utsträckning än män, anser även att det är viktigare att vidta åtgärder för att minska klimatförändringarna. Så den attityden kan möjligtvis spela in här, säger hon till Sveriges radio.

Annika Carlsson-Kanyama förklarar att hon tycker det är intressant att studien redan hunnit bli ”viral” och väckt starka känslor i flera länder.

Hon säger att folk i olika länder blivit arga över studien – just för att den visar att män är större miljöbovar.

– Det är känsligt att prata om sånt här. Ofta blir folk arga när man gör den här typen av studier, säger hon.

Blir det även starka reaktioner i Sverige?

– Ja, även i Sverige. Jag har arbetat, pratat och föreläst om den här typen av frågor länge. Det är inte ovanligt att folk reagerar starkt efter exempelvis en föreläsning.