Inrikes.

2021-08-02 16:45
Lisa Nåbo, ordförande i SSU.  Bild: Erik Simander/TT
Lisa Nåbo, ordförande i SSU.
Puffetikett
Dagens ETC

Nåbo ny SSU-ordförande: ”S måste bli bättre på klimat"

SSU:s nya ordförande Lisa Nåbo vill att ungdomsförbundet ska lägga fokus på trygghetsfrågor och välfärden.

– Det ska finnas bostadsgaranti för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet, säger Lisa Nåbo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lisa Nåbo är 26 år från Rimforsa, söder om Linköping. Hon gick med i SSU som 15-åring och utbildar sig idag till polis. Med endast en rösts marginal vann hon över valberednings förslag; Amalia Rud Petersen, något som hör till ovanligheterna.

– Det är det finaste uppdraget en ung socialdemokrat kan få, säger hon.

På SSU-kongressens pressträff under måndagen berättar Lisa Nåbo och nya förbundssekreteraren Diyar Cicek vad SSU vill göra härnäst. Bland annat kräver SSU åtgärder för att motverka den psykiska ohälsan bland unga genom att det exempelvis ska finnas psykologer och kuratorer på varje skola. De vill också ha en bostadsgaranti för studenter och unga mellan 19 och 25 år.

Även trygghetsfrågor har tagit ett stort utrymme på SSU-kongressen och i det nya programmet.

– Det ska finnas bostadsgaranti för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet. Vi vill förhindra brottslighet och orsakerna bakom men också att brottsoffer får den upprättelse de förtjänar. Jag har även ett personligt intresse i en pågående polisutbildning, och ser tydligt vilka utmaningar Sverige står inför när det kommer till gängkriminalitet till exempel. Vi kommer aldrig acceptera att personer försörjer sig på att skada vårt samhälle, säger Lisa Nåbo.

S måste bli bättre på klimat

SSU vill också att kollektivtrafiken ska bli avgiftsfri och att tandvården ska bli en del av den allmänna sjukvården. Men det moderpartiet bör lägga störst fokus på från de förslag som SSU lägger fram är enligt Lisa Nåbo klimatomställningen.

– Partiet måste bli bättre på att prata om klimat och miljö. De har inte drivit det tillräckligt hårt utan det är många som nöjt sig med att Miljöpartiet fått hantera de frågorna. Men klimatomställningen måste vara klassneutral och det är bara Socialdemokraterna som kan presentera sådana lösningar, säger hon på pressträffen.

Hur tycker du att socialdemokraterna ska navigera gällande samarbete med andra partier?

– SSU:s uppmaning är tydlig: Socialdemokraterna ska inte tumma på frågor som jämlikhet. Kan man inte samarbeta utan mindre jämlikhet kommer vi att säga ifrån, säger hon.

Om hon kommer att gå klart polisutbildningen med tanke på den nya rollen som SSU:s ordförande vill hon inte gå in på i nuläget.

– Jag blev vald igår så de praktiska detaljerna för hur mitt liv ska se ut är inte klara men det kommer inte vara lätt att inte få dra på sig overallen, säger hon.