Inrikes.

2021-09-21 19:58
”Vi ger oss inte förrän varenda öre till fossilt är strypt. Vad gäller miljöskatter har vi tyvärr blivit motarbetade av Centerpartiet”, säger Lorentz Tovatt, MP:s klimatpolitiske talesperson om kritiken mot att fossila subventioner är kvar”. Bild: TT
”Vi ger oss inte förrän varenda öre till fossilt är strypt. Vad gäller miljöskatter har vi tyvärr blivit motarbetade av Centerpartiet”, säger Lorentz Tovatt, MP:s klimatpolitiske talesperson om kritiken mot att fossila subventioner är kvar”.
Puffetikett
Dagens ETC

Miljöpartiet: Självklart att mer behöver göras

Lorentz Tovatt, Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson, försvarar regeringens budget från delar av den kritik som framförts från miljöhåll. Men han medger samtidigt att mycket återstår för att ro klimatmålen i hamn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Sveriges miljöorganisationer har kastat både ris och ros över regeringens klimatbudget. Ros bland annat för att klimatet fått en större del av budgetkakan och för att många viktiga steg framåt tas, men också ris för att stegen är för korta och för att mycket fortfarande görs fel – och att regeringen faktiskt misslyckas med de egna miljömålen.

– Uppenbart har vi det. Men en del trender ser positiva ut. Naturvårdsverkets prognos visar att vi tack vare regeringens politik ser ut att nå klimatmålet inom transporterna till 2030. Det såg betydligt värre ut innan vi tillträdde. Men det är förstås ingen ursäkt, självklart behöver mer göras, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för MP.

Ni får också kritik för att fossila subventioner är kvar. Var finns bromsklossen?

– Den här regeringen har hittills gjort mycket för att fasa ut fossila subventioner, bland annat infördes flygskatten av oss. Sen är vi förstås inte i hamn, vi ger oss inte förrän varenda öre till fossilt är strypt. Vad gäller miljöskatter har vi tyvärr blivit motarbetade av Centerpartiet.

Greenpeace påpekar att nu ska vi ska byta oljepanna mot biobränslepanna. Men då byter vi bara ett utsläpp mot ett annat?

– Nej, det beror på hur bränslena produceras och vilken råvara som används. Regeringen satsar bland annat en halv miljard på biogas som ju produceras på lokalt avfall med en väldigt stor klimatnytta.

Fältbiologerna efterfrågar stopp för kalhyggen, för industrijordbruk, för affärsflyg, för nya gruvor och efterlyser utökat naturskydd och tågsatsningar.

– Det var många frågor som inte rör budget. Om man tittar på vad som finns i budgeten så är det en gigantisk och historiskt stor satsning på att skydda värdefull natur och skog. Vi fortsätter att höja medlen till järnvägen och till kollektivtrafiken samtidigt som klimatanslagen på totalen fyrdubblats sedan regeringen tillträdde.

Ni får också kritik för att inlagringen av koldioxid ska klara klimatkrisen samtidigt som man skövlar de naturliga kollagren.

– Det är en märklig beskrivning av verkligheten. CCS kan göras på avfall i fjärrvärmen parallellt med att de naturliga kollagrena värnas. Miljöpartiet driver på hårt för att sätta stopp för ohållbart skogsbruk.