Inrikes.

2021-08-04 17:00
Vindkraftverk i Piteå kommun. För att kunna möta de utmaningar som de nya gröna industrierna för med sig behöver de berörda städerna drygt 100 000 nya invånare.  Bild: Helena Landstedt/TT
Vindkraftverk i Piteå kommun. För att kunna möta de utmaningar som de nya gröna industrierna för med sig behöver de berörda städerna drygt 100 000 nya invånare.
Puffetikett
Dagens ETC

Kommuner i norr kämpar för att locka arbetskraft

Flyttbidrag, ett aktivt kulturliv eller bra skolor. Just nu ­kliar sig makthavarna i skallen över hur de ska få tillräckligt många människor att flytta till till de gröna ­industrierna i norr.

”Under årtionden har folk flyttat söderut för det är där jobben finns. Men nu är det dags att tänka nytt”, säger Christina Storm Wiklander, regionchef Arbetsförmedlingen norr.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Norrbotten och Västerbotten står inför stora utmaningar de kommande åren i och med etableringen av de nya gröna industrierna. Regeringens egen samordnare Peter Larsson har ­tidigare sagt att det på tio års sikt kommer att behövas drygt

100 000 nya invånare i de berörda städerna, Luleå, Boden, Gällivare, Kiruna och Skellefteå.

För att sätta det i perspektiv motsvarar det en stad i ungefär Södertäljes storlek. Men den stora knäckfrågan återstår och är ännu inte löst – hur ska man locka alla dessa människor att vilja flytta?

– Vi försöker marknadsföra det här så mycket det går. Jag hoppas att folk blir nyfikna på Norrland, börjar läsa på och inser att det inte alls är som i filmen ”Jägarna”. Det finns fantastiskt mycket annat också, säger Christina Storm Wiklander, regionchef.

”Förändra bilden av norr”

Peter Larsson, regeringens samordnare med ansvar för etableringarna i norr är inne på liknade tankegångar.

– Jag samarbetar med kommunerna och vi vill förstärka det som redan finns, men även bygga nytt. I det ingår också att förändra bilden av norr, som lite ”konstig” i södra Sverige. Man ser det som något exotiskt, men uppenbarligen har man kunnat bo där väldigt länge. Det är andra livskvaliteter man får tillgång till, säger han.

Det har nyligen diskuterats att erbjuda flyttbidrag, för att stimulera människor till att röra på sig. Flera har fört fram för­slaget, bland andra Vänster­partiet,  arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och nu senast Västerbottens landshövding, Helene Hellmark Knutsson. Men Christina Storm Wiklander tror att det kan bli knepigt.

– Jag vet att Norge har lyckats hyfsat bra med att få folk till glesbygden med andra incitament. Det kanske finns andra bättre förslag. Tre månadslöner, vem betalar det? Är det före­tagen, okej då behöver inte staten gå in. Är det skattepengar blir det svårare.

Andra värden än arbete

Peter Larsson menar att flyttbidrag kan vara ett bra smörjmedel för omställning, men att det är andra saker som är viktigare.

– Det måste finnas bra skolor, bo­städer till folk, en attraktiv kulturmiljö och så vidare. Det behövs också en hygglig bredd på arbetsmarknaden så man inte känner sig inlåst i en verksamhet. Att man faktiskt kan byta jobb, säger han.

De gröna industrierna i norr kommer att behöva arbetskraft i form av ingenjörer, operatörer, svetsare och inom bygg de kommande åren. Utöver det kommer det även behövas folk inom vård och omsorg, butik och handel bland annat.

– Egentligen alla yrken, säger Christina Storm Wiklander.

Finns det tillräckligt utbildat folk?

– Nej, inte just nu till alla jobb i Sverige. Men det är en enkel sak att fixa om man ska vara krass, säger hon och fortsätter:

– Arbetsförmedlingen kan lösa påbyggnad upp till ett år och sedan kan universiteten utbilda mot ingenjörer och mer avancerade jobb. Så utbildning är inget stort problem. Det är om folk vill flytta som är utmaningen.

Har man tagit sig vatten över huvudet med den här satsningen?

– Det tycker jag absolut inte. Utan här gäller det att ­Sverige kraftsamlar och ställer sig bakom. Det här är ett måste för framtidens klimatomställning, säger hon.

Städer-fakta

I Boden vill företaget H2 Green Steel bygga ett fossilfritt stålverk.

I Gällivare satsar gruvdriftskoncernen LKAB på framställning av fossilfri järnsvamp.

I Luleå ska företaget Hybrit bygga ett bergrumslager för fossil vätgas.

I Skellefteå bygger före­taget Northvolt en fabrik för tillverkning av litiumbatterier för elbilar.

I Umeå ska SCA expandera sitt pappersbruk.

Bilder: TT och Shutterstock

Läs vidare på nästa sida: Enkät: Så här tycker stockholmarna om att flytta till norr

700

… miljarder kronor, så mycket beräknas investeringarna för hela Norrlandskusten hamna på.

15

… tusen jobb räknar regeringens samordnade med ska skapas bara inom industrin.

Norrbotniabanan ska göra det lättare att resa och leva i norr. Linjer dras mellan städerna Umeå, Skellefteå och Luleå bland annat.