Inrikes.

2014-02-23 20:55
I SVT-programmet Nyfiken på partiledaren intervjuas Jimmie Åkesson av terapeuten Poul Perris. Nu växer kritiken mot programmet. Många menar att SD-ledaren ger en grovt felaktig bild av uppväxten i Sölvesborg.  Bild: Johan Paulin/SVT
I SVT-programmet Nyfiken på partiledaren intervjuas Jimmie Åkesson av terapeuten Poul Perris. Nu växer kritiken mot programmet. Många menar att SD-ledaren ger en grovt felaktig bild av uppväxten i Sölvesborg.

Jimmie Åkesson ljög om uppväxten i tv-intervjun

Tipsa om artikeln via e-post

Ikväll visades SVT-programmet Nyfiken på partiledaren. Jimmie Åkesson berättade hur hotfulla invandrargäng under uppväxten format hans syn på invandring. Men skolkamrater och lärare från den tiden menar att han sprider grova osanningar.
   – Det var hans gäng folk var rädda för, säger skolkamraten Kari Svahn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I samtalet med programledaren, terapeuten Poul Perris, berättade Jimmie Åkesson om hur hans syn på invandring grundlades redan i femårsåldern, när han flyttade till bostadsområdet Falkvik i Sölvesborg.

– Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den tiden upplevde den splittring och de problem som det skapar om det kommer många invandrare exempelvis till samma bostadshus, säger Jimmie Åkesson i programmet.

Inga Wallnäs, hans lärare under mellanstadiet på Falkviksskolan, har en helt annan bild av den tiden. Hon upplevde aldrig några större konflikter på skolan och säger att Jimmie Åkesson var en skötsam och artig elev som växte upp ”närmast i en idyll”. Hon menar också att han har en märklig bild av invandringen.

– Det fanns knappt några invandrare i området. Kanske var det någon enstaka i någon klass, säger hon.

Inga Wallnäs påstående stärks av statistik från SCB. Åkesson flyttade till Falkvik vid 4–5-årsåldern alltså omkring 1984. Det året invandrade 22 personer till staden Sölvesborg och 13 utvandrade, en nettoinvandring på 9 personer. Även de följande åren invandrade endast några enstaka individer. Först efter 1986 börjar det komma flyktingar från Ceaușescus Rumänien, drygt 100 personer på ett år till staden, som då hade över 7 000 invånare.

”Uppenbart rasist”

I programmet berättar Jimmie Åkesson om när han 1995 gick med i Sverigedemokraterna.

Året efter hölls ett möte i den närliggande kommunen Höör där hans partikamrat Tina Hallgren iklädd naziuniform brände judiska böcker på bål. Dagens ETC har tidigare avslöjat SD:s djupa rötter i nazismen. Men inget av detta vill Jimmie Åkesson kännas vid.

– Jag såg inte det, det fanns ju inga sverigedemokrater där jag växte upp och jag visste väldigt lite om partiet, säger Jimmie Åkesson i programmet.

Detta påstående menar flera av hans skolkamrater är lögnaktigt.

– Estetiken och retoriken i mitten av 90-talet var rätt tydlig. Att han var rasist och hade rasistiska åsikter var helt uppenbart för mig och dem jag umgicks med, säger Hampus Brynolf som gick på samma gymnasieskola och som idag jobbar på ett IT-företag.

Del av Vit makt-miljön

Hampus Brynolf var medlem i Ung vänster och tillhörde det andra politiska lägret på skolan. Dit hörde också Kari Svahn som tycker att den bild Åkesson ger av uppväxten i Sölvesborg i SVT-programmet är väldigt ensidig.

– Han får en hel timme på sig att berätta snyfthistorier om hur han blev jagad av invandrare. Herregud, det var precis tvärtom. Om det var något gäng man var rädd för i Sölvesborg på den tiden så var det Jimmies gäng, säger Kari Svahn som är arbetsterapeut.

Hon berättar hur Jimmie Åkesson var en del av Vit makt-miljön på den tiden och umgicks med heilande skinheads. SD i Sölvesborg hade en svans av våldsamma och hotfulla unga män i bomberjacka, Ultima Thule-märken och kängor med vita skosnören. De bråkade ofta med stadens vänsterungdomar och antirasister.

I programmet nämner Åkesson en debatt om rasism i skolan. Han debatterade mot skolkamraten Andreas Papagiannis som en kort tid därefter misshandlades.

– Det var inte Jimmie som gjorde detta, men det var en direkt konsekvens av att jag, en kort, tunn invandrare hade hållit en hög profil mot SD och Jimmie på skolan och i lokalpressen. Det är en röd tråd genom hans liv, att aldrig gå över gränsen men att alltid ha folk omkring sig som är beredda att göra det, säger Andreas Papagiannis.

Hampus Brynolf instämmmer.

– Det är just detta som är det intressanta och kanske otäcka med honom, säger han.

Dagens ETC har sökt Jimmie Åkesson för en kommentar.


Läs även: ”Totalt haveri av SVT att SD-ledaren får lufta sitt invandrarhat oemotsagd”

Tipsa om artikeln via e-post

Åkesson och invandringen

Jimmie Åkesson är född 1979 och flyttade till bostadsområdet Falkvik i Sölvesborg när han var ”fyra, fem år”. 1985 invandrade 24 personer till staden Sölvesborg med drygt 7 000 invånare. Samma år utvandrade 10 personer utomlands. Staden hade alltså en nettoinvandring på 14 personer.

Invånarantal i Sölvesborg:

1980: 7 287

1990: 7 702

1995: 7 982

Källa: SCB

In- och utvandringar i Sölvesborg

1981: 19 utrikes flyttningar in, 12 ut

1982: 14 utrikes flyttningar in, 26 ut

1983: 14 utrikes flyttningar in, 30 ut

1984: 22 utrikes flyttningar in, 13 ut

1985: 24 utrikes flyttningar in, 10 ut

1986: 99 utrikes flyttningar in, 27 ut

1987: 107 utrikes flyttningar in, 9 ut

1988: 190 utrikes flyttningar in, 20 ut

Källa: SCB