Inrikes.

2020-06-01 10:57
Från 1 juli kan personer som tillhör riskgrupperna kunna få en förebyggande sjukpeng om de måste stanna hemma från arbetet.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Från 1 juli kan personer som tillhör riskgrupperna kunna få en förebyggande sjukpeng om de måste stanna hemma från arbetet.
Puffetikett
Dagens ETC

Förslag om sjukpeng för riskgrupper får kritik: ”För sent”

Regeringens nya förslag ska ge personer i riskgrupp, som inte kan jobba hemifrån, rätt till sjukpeng från den första juli.

”Det är lite sent måste jag säga. Man borde ha gjort det här mycket snabbare”, säger Håkan Hedman, ordförande på Njurförbundet, till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt förslaget som gick ut på remiss i fredags ska riskgrupperna kunna få en förebyggande sjukpeng från och med den 1 juli om de måste stanna hemma från arbetet. Ersättningen kan inte sökas retroaktivt och gäller tre månader framåt. 

Det är ett förslag i rätt riktning menar Håkan Hedman, ordförande på Njurförbundet, men han understryker att väntan har varit plågsam för många. 

– Det här har skapat en väldig oro hos många människor. Det är ju personer i de här riskgrupperna som har blivit drabbade och faktiskt gått bort, säger han.

Anhöriga inte med

Många personer som tillhör olika riskgrupper har varit tvungna att lösa den osäkra situationen på andra sätt.

– Många har stannat hemma och tagit tjänstledigt eller semester på grund av den här oron. Och även många anhöriga, säger Håkan Hedman. 

Omkring 70 000 personer omfattas av förslaget. Men anhöriga är inte med bland dem som får ersättning. 

– I diskussionerna sades det att anhöriga skulle inkluderas till de som får ersättning, men nu kommer de inte att göra det så faran finns fortfarande för riskgrupperna, säger Håkan Hedman. 

Kritik mot regeringen

Riksdagens partier har diskuterat förslaget i flera månader och i april fick det stöd i riksdagens socialutskott. Kritik har även riktats mot regeringen från flera intressegrupper och riksdagspartier för att förslaget har dröjt. 

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, som är ledamot i Socialförsäkringsutskottet, har också svårt att förstå hur arbetet har kunnat ta sådan tid. 

– Vi sa tidigt att man kan använda förebyggande sjukpenning eftersom det handlar om att man inte kan gå till jobbet för att man är för sjuk eller riskerar att bli det av att arbeta, säger hon till Dagens Nyheter.

Det nya tillfälliga systemet ska gälla fram till slutet på september enligt förslaget. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

De här grupperna kan få förebyggande sjukpeng

Personer med samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom, hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt eller kronisk leversjukdom.

Personer med kronisk lungsjukdom.

Personer med en pågående eller nyligen avslutad cancer-
behandling.

Personer med diagnosen fetma och ett BMI på 40 och däröver.

Personer med immunbristsjukdom.

Personer med genomgången organtransplantation.