Inrikes.

2021-08-03 09:15
  • Cementas fabrik i Slite. Mark- och miljö­överdomstolens beslut att inte förnya Cementas tillstånd för kalkbrytning har fått kritik från fackförbunden Byggnads och IF Metall. Bild: Karl Melander/TT
    Cementas fabrik i Slite. Mark- och miljö­överdomstolens beslut att inte förnya Cementas tillstånd för kalkbrytning har fått kritik från fackförbunden Byggnads och IF Metall.
  • Johan Lindholm. Bild: Byggnads
    Johan Lindholm.
  • Marie Nilsson. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
    Marie Nilsson.
Puffetikett
Dagens ETC

Facket rasar mot beslutet att stoppa Cementas kalkbrytning

Facken har krokat arm med industrin och rasar mot beslutet att inte förnya Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland. Samtidigt säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Dagens ETC att miljön inte ska offras för jobben.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läget är akut och jobben är hotade. Så beskriver de båda fackförbunden IF Metall och Byggnads situationen i den konsekvensanalys som man gjort tillsammans med industrin. Byggnads ordförande Johan Lindholm sade i en intervju med Expressen strax efter beslutet att han hade svårt att föreställa sig något värre.

I en skriftlig kommentar till Dagens ETC säger Johan Lindholm att många medlemmar nu är oroade.

– Jag har fått flera samtal och mail från medlemmar som undrar vad som kommer att hända i framtiden. Kommer mitt jobb att äventyras och kommer min försörjning att äventyras. Jag tror det är väldigt viktigt att vi kan möta denna oro med politiska besked – annars riskerar vi både ett politikerförakt och ett motstånd mot vårt viktiga miljöarbete.

Även IF Metall har krävt att regeringen ska agera.

– IF Metall utgår från att regeringen nu tittar på alla ­möjliga lösningar för att motverka den situation som våra medlemmar på Cementa i Slite och hela Sveriges byggande hamnat i, sade ordförande Marie Nilsson i ett pressmeddelande i samband med beslutet.

Prioriterar medlemmarna

IF Metall gick ut hårt och kritiserade turerna kring Cementas framtid för att vara rättsosäkra, oföutsägbara och segdragna. Dagens ETC vill fråga ordförande Marie Nilsson vad hon menar, och har sökt henne för en intervju, men utan resultat.

Johan Lindholm, menar du att den här typen av rättsprocesser ska styras av hur besluten påverkar arbetsmarknaden?

– För oss är det naturligtvis viktigt att ha respekt för domstolens beslut och domar. Men för mig som facklig ledare är utgångspunkten att det är ­möjligt att ha höga krav på miljömäss­ighet samtidigt som vi kan och ska skydda arbetstillfällen. Något annat är inte hållbart på lång sikt. Men vår absolut viktigaste uppgift som fackförening är att se till att våra medlemmar alltid har ett arbete att gå till, skriver Johan Lindholm.

Här står jobben mot miljön. Även om jobben är den viktigaste frågan för fackförbunden, är det rimligt att miljön offras för att rädda jobb? 

– Givetvis ska inte miljön offras. Det finns inga jobb på en död planet! Däremot behöver det finnas tid för omställning både av verksamheter och kompetens. Med allt samhällsbyggande som nu behövs, kommer vi i stället göra oss beroende av utlandet om vi stoppar verksamheten med så kort varsel. Det är ett politiskt självmål! ­Någon form av självbevarelsedrift borde vara på sin plats. Det har vi inte minst fått erfara under pandemiåret.

Massarbetslöshet inte troligt

Hans Lööf, professor i nationalekonom på KTH, är förvånad över siffrorna som redovisats från branschorganisationer, ­politiker och fack efter att Cementas ansökan om att få fortsätta att bryta kalk på Gotland stoppats av Mark- och miljö­överdomstolen. Gemensamt pratas det om massarbetslöshet – att 280 000 jobb är i fara, och att stora byggprojekt som Förbifart Stockholm och Slussen inte kommer att kunna byggas. Enligt Hans Lööf finns det ungefär 300 000 anställda i byggbranschen. Att 280 000 av dem skulle vara i fara har han svårt att se.

– Det är orimligt att det här beslutet skulle få sådana effekter. Idag har vi en arbetslöshet på tio procent, ungefär 546 000 människor. Skulle ytterligare 283 000 människor sägas upp, som byggindustrin hävdar, skulle det innebära att arbetslösheten ökar till 16 procent. Jag gissar att regeringen sitter och dissikerar siffror just nu.

Han pekar också att aktiekursen för stora byggbolag inte påverkats av beskedet.

– Om man tittar på exempelvis Skanskas aktiekurs efter att domslutet kom så har inte den påverkats. Uppenbarligen tror inte investerarna, som är väl insatta i det här, att byggindustrin kommer att påverkas så mycket. Deras kurs går bättre än Stockholmsbörsens index. De har inte skrämts av beskedet, säger han.

Domstolens beslut

Den 6 juli 2021 beslutade Mark- och miljödomstolen att inte ge Cementa tillstånd för fortsatt kalkbrytning på Filehajdar och Västra brottet på Gotland. Domstolen skriver i beslutet:

”Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön. Mark- och miljööverdomstolen gör därför bedömningen att det föreligger processhinder för prövning av Cementas ansökan om tillstånd.”

I en tidigare dom från Mark- och miljödomstolen den 17 januari 2020 fick Cementa tillstånd att fortsätta bryta kalksten i området vid Slite, Gotland. Domen överklagades därefter av 18 motparter, däribland Naturvårdsverket, Länsstyrelsen på Gotland och Naturskyddsföreningen Gotland.

Den 22 juli 2021 överklagade Cementa Mark- och miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen.