Inrikes.

2021-08-04 10:00
Enligt Mahdi Jafari släpptes nästan alla från Migrationsverkets förvar i Märsta.  Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Enligt Mahdi Jafari släpptes nästan alla från Migrationsverkets förvar i Märsta.
Puffetikett
Dagens ETC

De släpps ur förvaret utan pengar och bostad

Mahdi Jafari och Safar ­Haidari har släppts ut från förvaret i Märsta när Migrationsverket nu stoppar alla utvisningar till Afghanistan. De tycker att det är skönt att vara ute, men har inget eget boende och vet inte hur framtiden ser ut.

– Jag har frihet, men inget annat, säger Safar ­Haidari.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sju månader. Så länge hade Mahdi Jafari suttit på Migrationsverkets förvar efter att han fått avslag på sin asylansökan. Han är född i Iran men har afghanska ­föräldrar, och därmed afghanskt medborgarskap, så det är till ­Afghanistan som myndig­heten beslutat att han ska utvisas. Efter att Migrationsverket meddelat att man för tillfället slutar skicka afghaner till landet behöver han inte längre sitta inlåst. För tolv dagar sedan släpptes han ut.

– Det känns bättre för nu får jag se min tjej och personer som jag har varit i kontant med. Jag har inte fått se min tjej eller någon annan på sju månader. På grund av corona har man inte fått träffa någon. Att sitta på ett ställe och bara prata i telefon i sju månader, det har varit tufft, säger Mahdi Jafari.

Alla släpps inte

Det är dock inte säkert att alla afghaner släpps ut från förvar. Enligt polismyndigheten prövas beslutet om förvar individuellt av beslutsfattare i den gällande polisregionen och hur många som har släppts ut har man ingen samlad ­statistik över. Enligt Mahdi Jafari släpptes alla eller åtminstone nästan alla ut från förvaret i Märsta, han vet inte säkert. Safar Haidari, som suttit på förvaret i fyra månader, var en av dem.

– Det känns bra, men jag har ingenstans att bo och ingen mat och jag vet inte när de kommer att utvisa mig. Jag har frihet, men inget annat, säger han.

Han säger att han inte har fått någon hjälp med varken boende, jobb eller pengar till mat av myndigheterna. Mahdi Jafari uppger samma sak.

– Jag överlever tack vare mina kompisar. De har varit schyssta och gett mig plats att sova. Men nu har det gått tolv dagar. De säger ingenting, men det är klart att det kanske börjar bli jobbigt att jag bor där, säger han.

Eftersom utvisnings­beslutet för Mahd Jafari, Safar Haidari och de andra afghanerna, ligger kvar, är hotet om att tvingas åka dit fortfarande närvarande.

– Jag tänker inte åka till ­Afghanistan. Jag kan inte åka dit. Sverige säger att det är säkert i Afghanistan, men det är inte. Jag är född i Iran, men har fått straffet att vara afghan, säger Mahdi Jafari.