Inrikes.

2021-08-02 16:00
Bild:Claudio Bresciani / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Cancerpatienter får vänta på vård

Mindre än hälften av Sveriges cancerpatienter får vård i tid, och väntetiden varierar stort beroende på vart i landet du bor, det rapporterar Ekot.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Regionerna ligger långt ifrån att nå det nationella målet i cancervården. Riktlinjen säger att åtta av tio cancerpatienter ska få påbörja sin behandling inom 28 dagar från välgrundad misstanke om sjukdom. I våras fick bara 49 procent av patienterna behandling inom den tiden, rapporterar Ekot. Motsvarande siffra för hösten var 54 procent.

Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet, säger till Ekot att det inte är en utveckling de välkomnar och att de hoppas att det beror på pandemin eller annat.

– Vi ser verkligen fram emot att få en uppåtgående trend i ledtiderna, säger hon.

Glädjesiffror under 2020

Johan Ahlgren är onkolog och chef för regionalt cancercentrum i Mellansverige, han tror att bristen bland annat är ett resultat av glädjesiffror under 2020 som berodde på något färre cancerpatienter att hantera.

– Det andra är kanske då att man prioriterade cancerkirurgi under 2020 medan höftleder och annat fick vackert ställa sig i väntekön så att säga, säger han.

Även behandlingen av bröstcancer dröjer, men det ser också olika ut mellan regionerna. I Norrbotten behandlades under våren 98 procent av bröstcancerpatienterna i tid, medan Örebro bara behandlade 28 procent. Johan Ahlgren är verksamhetschef i bland annat Örebro och säger till Ekot att det är förvånande.

– Örebro är ett sjukhus som har goda resurser och generellt sett väldigt bra sjukvård.