Inrikes.

2021-08-03 18:30
Bild: Suvad Mrkonjic/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Bränderna i juli gav flyget fullt upp

Hittills i sommar har de helikoptrar och flygplan som staten hyr in gjort 57 insatser vid skogsbränder. I juli ledde det torra och varma vädret till en arbetstopp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har avtal med företag om minst tio helikoptrar och fyra skopande flygplan som kan hjälpa till vid omfattande bränder. Hittills i sommar har räddningstjänsterna runt om i landet begärt hjälp vid 57 insatser. Det är en ökning jämfört med 2020 då 62 insatser gjordes under hela året, och 35 insatser under hela 2019, rapporterar TT.

Juli sticker ut med 33 insatser. Orsaken är det torra och varma vädret. Brandrisksäsongen sträcker sig dock från maj till september och enligt Roger Gustafsson, projektledare på operativa avdelningen på MSB märker man fortsatt av en viss ökning.

– Den utveckling vi har sett under de senaste två åren med något fler insatser under varje år verkar fortsätta, säger han till TT.

Stor insats i Mönsterås

Den hittills största insatsen i år var vid branden i Mönsterås under andra halvan av juni. Då hölls alla tillgängliga plan och helikoptrar i hög beredskap, enligt Roger Gustafsson, och flera av dem användes också vid insatser. Hittills har myndigheten dock inte behövt avstå från insatser på grund av att alla helikoptrar och flygplan varit upptagna. Förra veckan gjordes en förstärkning med ytterligare två helikoptrar, vilket gör att tolv helikoptrar nu finns i beredskap.

– Vi har inte haft några akuta bristsituationer, att det saknats resurser. Vi har hela tiden kunnat lösa de situationer som har uppkommit. Men vi styr ju inte över hur mycket bränder det blir och det finns naturligtvis en gräns för hur mycket man klarar med de resurser vi har, säger Roger Gustafsson till TT.

Fakta/Beredskapen

Beredskapen ligger just nu på grundnivå med sex helikoptrar i Luleå, Östersund och Västerås. I Nyköping finns fyra flygplan. Men resurser kan flyttas om brandrisken ökar i ett område.